Interpol

Raspisana tjeralica za Ivicom Kolobarom

Tjeralica je raspisana zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti kao i zločine nad civilima tijekom rata u BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 02. 2019. u 15:31 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interpol je raspisao međunarodnu tjeralicu za Ivicom Kolobarom zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti kao i zločine nad civilima tijekom rata u BiH.

Kako su iz Državnog suda potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Sud BiH izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice za Kolobarom i to po zahtjevu Tužiteljstva BiH u fazi istrage.

Do trenutka pisanja ovog teksta iz Državnog tužiteljstva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH za koje zločine se sumnjiči Kolobara, kao ni na kojem području i u kojem vremenskom razdoblju su isti počinjeni.

Prema Interpolovoj stranici, Kolobara posjeduje bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo.

U pravosnažnoj presudi izrečenoj Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću iz 2011. više puta se spominje izvjesni Ivica Kolobara.

Radić, Šunjić, Brekalo i Vračević proglašeni su krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Mostara. Sud BiH je optuženog Radića osudio na 21 godinu zatvora, no prilikom preuzimanja presude Županijski sud u Zagrebu je prošle godine Radiću smanjio kaznu na 12 i pol godina. Sud BiH je Šunjića osudio na 16, Brekala na 20, a Vračevića na 12 godina zatvora.

Oni su proglašeni krivim da su u razdoblju od srpnja 1993. do ožujka 1994., u svojstvu časnika i pripadnika Prve Bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u čijoj zoni odgovornosti se nalazilo mjesto Vojno, znajući za široko rasprostranjeni i sistematični napad na bošnjačko civilno stanovništvo općine Mostar, naredili, počinili, poticali, pomagali i podržavali napad na bošnjačke civile.

Na teret su im stavljena ubojstva, zatvaranja, mučenja, seksualno nasilje, progon te druga nečovječna djela.

Kopirati
Drag cursor here to close