Svjesno nasilje

Puzigaći 12 godina zatvora za ubojstvo francuskoga navijača

U presudi je navedeno da je Puzigaća bio svjestan da čini nasilničko ponašanje.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 07. 2019. u 11:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: espreso.rs / Puzigaća osuđen za ubojstvo francuskog navijača

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak Dejana Puzigaću na 12 godina zatvora za teško ubojstvo francuskog navijača Bricea Tatona.

Puzigaća je proglašen krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organiziranom napadu na navijačku grupu francuskog nogometnoga tima Toulouse.

U presudi je navedeno da je Puzigaća bio svjestan da čini nasilničko ponašanje.

Opkolili su ga

Sudsko vijeće smatra da je Puzigaća sinkronizirano i planski s drugim osuđenima organizirano postupao kako bi napali navijače Toulousea, prenosi Beta.

On je, kako je naveo sud, zajedno s drugim osuđenima u tom slučaju osuđen jer je pozvao i organizirao navijačku grupu da pronađu navijače Toulouse, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu partizanovih navijača, poznatu kao Rebels, i dijelio baklje i palice.

U presudi je navedeno da su svi osuđeni zajedno tukli Tatona rukama, nogama, palicama, bakljama, palicama i drugim čvrstim predmetima.

Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapalili su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vijencu i onda su ga "dvojica ili trojica" bacila sa stepenica visokih oko četiri metra, navedeno je u presudi.

Jedinstveni stav obrane je da se teško ubojstvo ne može izvršiti s eventualnim umišljajem koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osuđujećem stavu sudskog vijeća.

Viši sud je izrekao, nakon što je po treći put ponovljeno suđenje, prvostupanjsku presudu Dejanu Puzigaći optuženom da je sudjelovao u ubojstvu francuskog navijača Bricea Tatona u Beogradu 2009. godine.

Bježao

Apelacijski sud u Beogradu ukinuo je u prosincu 2018. prvostupanjsku presudu Višeg suda kojom je Puzigaća u svibnju 2018. godine bio osuđen na 12 godina zatvora.

Puzigaća je šest godina bio u bijegu, zbog čega je u odsustvu osuđen na 32 godine zatvora, da bi potom Apelacijski sud tu presudu smanjio na 14 godina zatvora.

Ponavljanje suđenja Puzigaći odobreno je nakon njegovog uhićenja u Grčkoj 2016. godine i izručenja Srbiji.

Tijekom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, a na suđenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji, a tako je bilo i danas prilikom izricanja presude.

Puzigaća, koji se tereti za kazneno djelo teško ubojstvo, nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od izručenja iz Grčke.

Brice Taton (28) je prebijen 17. rujna 2009. na Obilićevom vijencu, u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Toulouse.

Njega je pretukla grupa navijača, a preminuo je 12 dana kasnije od zadobivenih ozljeda.

Osim Puzigaće i Đorđa Prelića, koji je nedavno pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, svi ostali optuženi za umješanost u Tatonovo ubojstvo pušteni su iz zatvora na uvjetni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close