Protiv Dudakovića 8.000 stranica dokaza
Kojić je dodao da su dostavili dokumentaciju za 256 ubijenih osoba, čiji je prosjek starosti i veći od 65 godina, jer je najstarija žrtva imala 99 godina, dok je najmlađa bila rođena 1986. godine.

Protiv Dudakovića 8.000 stranica dokaza

Vijesti / Crna Kronika | 27. 04. 2018. u 11:10 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Centra Vlade RS-a za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić rekao je kako je taj centar prikupio i dostavio postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH 8.000 stranica dokazne dokumentacije protiv bivšeg generala i zapovjednika Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića.


Tvrdi da se dokazi odnose na akciju “Sana 95. godine,” od 13. rujna do 10. listopada 1995. te obuhvaća općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i da se Dudaković tereti za zločin protiv čovječnosti.

Kazao je da je taj centar dvije godine surađivao s postupajućim tužiteljem "u slučaju Dudaković", te da su ''došli do značajnih video zapisa'', koji su imali, smatra on, važnu ulogu da se ovo krivično djelo može dokumentirati i vjeruje da će vrlo brzo biti podignuta i optužnica.

Postoje snimke

Ističući da je optužnicom protiv Dudakovića obuhvaćeno 17 osoba, naveo je da je predmet još uvijek u fazi istrage.

Kojić je dodao da su dostavili dokumentaciju za 256 ubijenih osoba, čiji je prosjek starosti i veći od 65 godina, jer je najstarija žrtva imala 99 godina, dok je najmlađa bila rođena 1986. godine.

''Ovo govorim u suglasnosti s postupajućim tužiteljem. Atif Dudaković je osumnjičen za planiranje, naređivanje i ubojstvo. General je vršio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i video-materijali koje smo dostavili tužitelji'', ustvrdio je Kojić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banja Luci.


Prijavu protiv Dudakovića su 2006. godine podnijeli tadašnji predsjednik i premijer RS-a Dragan Čavić i Milorad Dodik, a dopuna izvještaja je podnesena 2015. godine.

Umirovljeni general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak rekao je kako se nada da će, ukoliko se povede bilo kakav proces protiv Dudakovića, ''se zasnivati na temelju njegovog velikog herojskog djela koje je činio od 1992. do 1995. godine''.

Istaknuo je kako ga je informacija o hapšenju šokirala zbog nekoliko razloga.

''Uhićen je na način kao da je kriminalac, što nije humano ni ljudski'', naglasio je Divjak te podsjetio da je i on sam bio uhićen te da shvaća kroz kakvu situaciju prolazi Dudaković.

Napad na državu

S druge strane, BIRN izvještava kako uhićenje Dudakovića i još 11 osoba osumnjičenih za zločine na području Bihaća oštro osuđuju bivši pripadnici ABiH i smatraju udarom na državu a predstavnici srpskih udruženja ''predmet smatraju toliko čvrstim da ga nijedan odvjetnik ne može osporiti''.

Nedeljko Mitrović iz Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS je kazao da je ''pozitivno iznenađen uhićenjem''.

''Tim više jer mi još uvijek imamo tih zaostatka iz tog nesretnog rata jer tragamo još za nestalim osobama, a da ne govorim o onima koji su izgubili obitelji, kućišta, svoju povijest. Tako da je korektno, najblaže rečeno, da se istraži odgovornost Dudakovića i svih ostalih koji su sudjelovali u takvim zločinima ili bilo kojim neprirodnim ponašanjima, taman to bio i rat'', rekao je.

Istodobno, predsjednik Udruženja ratnih-vojnih invalida Bihać Džafer Alibegović rekao je da je razočaran uhićenjem Dudakovića.

''Čuli smo je da je naš general kojim se svi dičimo i ponosimo uhićen. Nažalost, neki kojima je smetao Peti korpus i borci Armije BiH su to uradili. Ovo što se dogodilo s njim osuđujemo i mi dajemo punu podršku generalu s porukom da izdrži'', rekao je Alibegović.

Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca Unsko-sanskog kantona rekao je da je uhićenje Dudakovića ''napad na državu BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close