Obustava prometa Tasovčići-Buna

Prosvjednici poručuju: Neka nam Vlada da novac za hranu i račune pa neka blokiraju

Mještani su se simbolično okupili ispod mosta Počitelj u mjestu Ševaš Njive, a svi su složni kako će obustava prometa za njih značiti financijski slom.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 05. 2022. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi od ovoga živimo, oni nama ovo ne smiju raditi. Ako se zaradi imat ćemo, ako se ne zaradi gotovi smo. Ako se blokira...dolaze računi. Trebamo živjeti, to ne smiju raditi. Ni govora. Neka nam da Vlada svaki mjesec za hranu i račune pa neka blokiraju", kazala je okupljenim medijima prosvjednica Arifa Alagić povodom zatvaranja magistralne ceste M-17 na dionici Tasovčići-Buna.

Naime, mještani su se simbolično okupili ispod mosta Počitelj u mjestu Ševaš Njive, a svi su složni kako će obustava prometa za njih značiti financijski slom.

"Uništenje turizma" 

''Plaćamo porez, kiriju, plaćamo sve i kako ćemo plaćati državi ako nemamo turista. Ovo je uništenje turizma. Mještane nitko nije ništa pitao. Ne mogu to uraditi u srcu sezone, što zimus nisu radili ili neka rade tijekom noći", naglasio je vlasnik radnje u Počitelju Safet Čevra.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednica Turističkog društva Počitelj Jadranka Dizdar koja navodi kako su mještani direktno ugroženi.

Foto: Bljesak.info / Mještani prosvjeduju zbog obustave prometa na magistralnoj cesti M-17

"Okupili smo se jer smo mi direktno ugroženi, odnosno Počitelj. Propala je totalno turistička sezona. Ovo je najgora moguća odluka u odnosu na koronu kada je bila. Nitko i ništa živo ne može doći u Počitelj cijelu ovu sezonu", naglasila je Dizdar te istaknula kako mještanima alternativni pravci ništa ne znače:

"Alternativni pravci nam ništa ne znače obzirom da su preko Domanovića i drugi je preko Čitluka. Očekujete li vi da netko pređe dodatnih 20 kilometara da bi došao do Tasovčića. Kako će opet doći do Počitelja?", upitala je.

Prosvjednici ističu kako nikakvu najavu ni upozorenje nisu dobili, a o svemu su čitali u medijima kao i ostali građani. Oni su, kako navode, dovedeni pred svršen čin te "ne mogu shvatiti kako je došlo do ove situacije".

"Blokirat ćemo sve" 

Od prosvjeda, složni su, ne odustaju. Istaknuli su kako rješavaju dokumentaciju u Općini kako bi blokirali cestu te došlo čak i za vrijeme radova "pa neka stijene padaju po nama, ne može nam biti gore".

''Naravno, blokirat ćemo sve. I Čapljinu i Bunu, obustavit ćemo radove, mašine i sve", istaknula je prosvjednica Manuela Boškailo.

Foto: Bljesak.info / Mještani prosvjeduju zbog obustave prometa na magistralnoj cesti M-17

Podsjetimo. iz JP "Autoceste FBiH" su naveli da će zbog obustave prometa doći zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s M-17 na čvoru Počitelj koridora 5C, u okviru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, kao i njenog priključka na M-17.

Informaciju o obustavi prometa na magistralnoj cesti M-17, odnosno dionici Tasovčići-Buna za Bljesak.info je potvrdilo Federalno ministarstvo prometa i veza.

Kako su tada naveli, planirane obustave su trebale krenuti od ponedjeljka 23. svibnja te bi trebale trajati do 16. kolovoza.

Radovi 

Kao razlog obustave prometa naveli su izvođenje radova na izgradnji pristupne ceste s M-17 na čvor Počitelj Koridora Vc kao i priključka iste na M-17.

"Potpuna obustava prometa je nužna zbog činjenice da na dijelu pristupne ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti prometa. Po završetku radova na navedenoj dionici, promet na M-17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M-17", istaknuli su ranije za Bljesak.info iz Federalnog ministarstva prometa i veza.

Obustava prometa je periodična i to od 9 do 12:15 sati, od 13:15 do 15 sati te od 17 do 19 sati, što znači da će biti otvorena ostatak dana.

Obustave nisu planirane nedjeljom i praznicima.

Obustava je posebno razljutila mještane Počitelja koji su najavili prosvjede, a epilog priče ostaje vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close