Šteta nepopravljiva

Pronađen počinitelj koji je kopao po stećcima u Stocu: Imao je neke svoje razloge

Glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić kazao je da je na licu mjesta napravljen očevid, mjesto osigurano, a ''da vlasnik nema rješenje da na toj parceli postoji kulturno-povijesna baštin''.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 03. 2024. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pronađen je počinitelj koji je bagerom vršio iskopavanja kod stećaka i na ostatcima srednjovjekovne crkve na lokalitetu Crkvine kod Stoca.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić kazao je za Hercegovina.info da je na licu mjesta napravljen očevid, mjesto osigurano, a ''da vlasnik nema rješenje da na toj parceli postoji kulturno-povijesna baština''.

Hercegovina.info navodi kako žitelji Stoca desetljećima znaju da je na lokalitetu Crkvine, kako i samo ime govori – crkva, a zna to i sam vlasnik zemljišta, budući da su na ovom mjestu, njegovom zemljištu već rađena istraživanja.

To se zove Crkvina

''Taj vlasnik zemljišta mislim da je imao dvadesetak godina kada su istraživanja rađena, tako da se sigurno dobro sjeća. On zna da se to zove Crkvina, znači vrlo je upućen što je tu. On ima neke svoje razloge zašto je to učinio. Meni to nije jasno. Sve i da ne zna što je crkva, zna što su stećci. Tamo je bilo nekoliko stećaka, pretpostavljam da su kosturi na slikama iskopani ispod stećka. Šta je on tu tražio? Nema tu nikakvog logičnog objašnjenja'', kaže Ivanka Miličević-Capek, direktorica Zavoda za zaštitu kulturno povijesne baštine HNŽ.

Napominje da su sva kulturna dobra zaštićena zakonom i da to nema veze s nikakvim rješenjem.

''Mi bi po tome trebali imati par tisuća rješenja za par tisuća spomenika na području županije, za svaku gomilu, stećak, sve bi trebalo imati rješenje. To je neki argument koji se i prije provlačio kada su ovakva nekakva događanja. Samim svojim postojanjem. Sve da je danas to objavljeno prvi puta, a nije, radi se o vrlo poznatom i u literaturi objavljenom i istraživanom lokalitetu, podvukla je dodavši da svi u selu znaju za lokalitet'', govori.

Zavod za zaštitu kulturno-povijesne baštine 22. ožujka izlazio je na teren te utvrdio da je srednjovjekovna crkva uništena.

Video: Povijesno nalazište devastirano

Što kaže zakon?

Bager je naručio Dž. Idriz, vlasnik zemljišta na kojem se nalazi crkva, što se karakterizira kao kazneno djelo, budući da u Kaznenom zakonu FBiH piše ''tko ošteti spomenik kulture ili zaštićeni objekt prirode kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine'', odnosno ako je kazneno djelo učinjeno prema spomeniku kulture ili zaštićenom objektu prirode naročite vrijednosti počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

''Mi smo po pozivu došli u petak na lokaciju, tamo smo zatekli poravnjen arheološki lokalitet. Bili su tu vidljivi ostatci zidova. To je poravnjeno bilo zemljom i situacija je sasvim drugačija od snimaka koje je očevidac ranije napravio i objavio, a gdje se vidi kostur, lobanja, rupa.

Oni su to u međuvremenu zatrpali. Vlasnik zemlje nas je presreo, pojavio se na terenu i potvrdio da je on inicijator, da je angažirao bager koji je izvršio devastaciju'', kaže Miličević-Capek.

Šteta je, nažalost, nepopravljiva. Nije moguće popraviti štetu. Bager je to prekopao, uništeni su slojevi, uništeni su zidovi crkve, rečeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close