30.000 nesreća u BiH

Prometne nezgode i manjkavosti zakona

Brojke su neumoljive. Najčešći uzroci prometnih nesreća su neprilagođena brzina, vožnja u alkoholiziranom stanju, a nije zanemariva ni loša cestovna infrastruktura.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 11. 2022. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na cestama u Bosni i Hercegovini ove godine zabilježeno je oko 30.000 prometnih nesreća čiji su najčešći uzroci prekoračenje brzine i alkohol u organizmu. Ni cestovnom infrastrukturom se ne možemo pohvaliti, piše N1.

Nema dana da ne svjedočimo slikama prometnih nezgoda. Stupci crne kronike neprestano su ispunjeni informacijama o prometnim nesrećama. Nerijetko i onim sa smrtnim ishodom.

Crne točke

''Fakultet radi jednu studiju crne točke koje će iznaći točke, nadamo se da će društvena zajednice pokrenuti procese da na tim nostalgičnim točkama, na opasnim dionicama opasnim mjestima napravi rekonstrukcije, a prije svega mi najlakše nam je praviti rekonstrukcije cestovne infrastrukture, mi moramo uči u tu priču ozbiljnije'', kazao je Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Zašto do sada nije, pitanje je bez odgovora. I za one koji su dijelom crne statistike, svojom ili tuđom krivicom. Dejan Trininić, u udruženju žrtava prometnih nezgoda 'Step', okuplja stotine osoba, koje nakon nesreće imaju invaliditet. I sam je jedan od njih.

''Osobnim primjerom nastojim prenijeti poruku da ne konzumiraju alkohol tijekom vožnje, da poštuju ograničenja brzine, vežu pojas i da nikako ne koriste mobilni telefon tijekom vožnje'', kazao je Dejan Trninić, Udruženje žrtava prometnih nezgoda 'Step'.

Počinitelji bez adekvatnih kazni

Simulacijom prometne nesreće u Banja Luci još jedno se pokušalo ukazati na sve opasnosti koje vrebaju na cestama. Ogroman problem je i zakonska regulativa koja ima brojne manjkavosti, pa počinitelji ne bivaju adekvatno kažnjeni ili se izvuku s malim novčanim kaznama.

''Represija koja daje dobre rezultate na našim prostorima, jer često se to spominje i u medijima da naši vozači najbolje pamte represiju i kažnjavanje'', kazao je Dragan Stanimirović, pomoćnik ministra prometa i veza RS.

''Riješit ćemo kroz kaznu, kroz zakon, ali ti će opet nažalost ljudi izaći i nažalost neki novi će uraditi. I u društvenoj zajednici formiramo uzore na takvim principima, malo bi morali kao društvene zajednica pristupiti, ne odbacivati ljude'', smatra profesor Lindov.

No, i samo poboljšanje regulative, neće vratiti brojne ugašene živote.

''Samo da se to nikome ne desi. Jer ta bol, to samo mogu shvatiti roditelji koji su to doživjeli'', kazao je Amir Agić, otac stradale Selme Agić (10.10.2022.).

Spomenici i cvijeće na brojnim cestama širom zemlje, trebaju svima biti poziv na buđenje i podsjetnik da smo to mogli biti i mi.

Kopirati
Drag cursor here to close