Federacija BiH

Pročitajte što sve predviđa Prijedlog zakona o sprječavanju nasilja na sportskim događajima

Vijesti / Crna Kronika | 01. 04. 2014. u 17:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH našao se i Prijedlog zakona o sprječavanju nasilja na sportskim događajima u Federaciji BiH koji je predložila zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Aida Čikić.

Na dnevnom redu je po hitnom postupku bio Prijedlog zakona o sprječavanju nasilja na sportskim događajima Federacije BiH koji je predložila poslanica Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Aida Čikić, ali je zakon nakon glasanja poslanika vraćen u redovnu proceduru.

Vlada je stava da je kaznene odredbe navedene u Prijedlogu zakona o sprječavanju nasilja na sportskim događajima potrebno usuglasiti s odredbama Zakona o prekršajima FBiH.

Neke od odredbi predviđaju da gledatelj mora sjediti na točno određenom mjestu po numeraciji na kupljenoj karti (odnosno, zabranjuje se stajanje), a klub je dužan voditi evidenciju o identitetu osoba kojima prodaje ulaznice, odnosno ustupaju putem klubova navijača, i te evidencije dostavljati federalnom MUP-u.

Također, predviđa da se ulaznice mogu kupiti isključivo uz predočenje identifikacijskog dokumenta, zabranjuje se ulazak osobama koje ne posjeduju identifikacijski dokument, kao i osobama mlađim od 16 godina bez pratnje roditelja, a klubovi moraju omogućiti tehničku opremu za praćenje i snimanje ulaska i ponašanja gledatelja.

Klubovi, između ostalih informacija, moraju klub kod kojeg gostuju obavijestiti i o imenima vođa navijača koji dolaze na gostovanje te se zabranjuje prodaja i konzumiranje alkoholnih pića na udaljenosti od jednog kilometra u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici, a u ostalim mjestima u krugu od 300 metara za vrijeme održavanja događaja.

Predviđene su prekršajne kazne u iznosu od 500 do 20.000 KM za pravne subjekte (sportski savezi, klubovi i organizatori događaja) kao i kazne zatvora od 30 do 60 dana i novčane kazne od 500 do 3.000 KM za fizičke osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close