Korupcija

Priznali da su uzimali novac za štelu za posao u Graničnoj policiji

Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata…
Vijesti / Crna Kronika | 29. 09. 2023. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rejhan Raković (1980) i Kenit Čakić (1994), optuženi da su primali mito od kandidata za posao u Graničnoj policiji, sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim i osuđeni, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Raković je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uz izricanje predložene kazne, predložena je i izrečena mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti odluke.

Kako je navedeno, na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u različitim valutama u ukupnom iznosu od oko 100.000 KM, kao i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih za izvršenje krivičnog djela.

Čakić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 1600 KM, kao i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

''Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist. Optuženi su priznali krivicu, za počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana  249., krivično  djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH u vezi sa članom 54. istog Zakona, a optuženi Čakić i za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. KZ-a BiH'', navelo je Tužiteljstvo BiH dodajući kako su se optuženi, potpisivanjem sporazumnog priznanja, odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH.

Nakon prihvaćanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka.

Kopirati
Drag cursor here to close