Nastavljeno suđenje

Služba za poslove sa strancima: Kad bude cijeli iznos, čut ćemo se''

''Ja ću pokušati to nekako. Iskreno, meni ni u džep ni iz džepa. Kad bude cijeli iznos, čut ćemo se'', govori Puljić u razgovoru.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 02. 2019. u 18:29 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo je na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima među presretnutim komunikacijama prezentiralo razgovore koje je s Vlatkom Puljić vodila prikrivena istražiteljica. Najveći dio razgovora, kako je pojasnio tužitelj Kasim Halilčević, vođen je 13. studenog 2013., a odnosi se na priču oko rješavanja žalbe za stranog državljanina i isplatu novca.

U jednom od razgovora, Puljić govori prikrivenoj istražiteljici da će biti u kontaktu i da joj je rečeno da bi to trebalo biti završeno do ponedjeljka. ''Ja ću pokušati to nekako. Iskreno, meni ni u džep ni iz džepa. Kad bude cijeli iznos, čut ćemo se'', govori Puljić u razgovoru.

U idućoj prezentiranoj komunikaciji, Puljić kaže da se ''čula s ovim ljudima'' i da ta žalba treba biti riješena do sutra, do kraja njihovog radnog vremena. ''Niti ja imam živaca. Vi ste mi s jedne, ovi ljudi s druge strane. Ima tu više ljudi, nije samo Luigi'', rekla je Puljić, navodi BIRN.

Prezentirane su također SMS poruke koje je prikrivena istražiteljica poslala Puljić sa sadržajem: ''Radim na onome, završit ću brzo'', i ''Osigurala sam ti avans, ti gledaj da ne ostanem bez ičega''.

Osim razgovora s prikrivenom istražiteljicom, prezentirana je komunikacija koju su s Josipom Kvesićem vodile Puljić i Ana Miličević, potom razgovori između njih dvije, ali i oni koje je Boris Kordić vodio s Kvesićem.

Kordićev branitelj Ragib Hadžić je kazao kako mi se čini da je u ovim razgovorima prikrivena istražiteljica ispala iz pozicije u kojoj je bila i da se radi o podstrekavanju.

''Čini mi se da se radi o zamci koju je Tužiteljstvo htjelo postaviti mom branjeniku. Ovdje se radi o ‘'štimanju' nečega'', naveo je branitelj i istaknuo kako nedostaje materijalna osnova svih telekomunikacija.

U sudnici je puštena i komunikacija u kojoj nepoznata osoba poziva Miličević i pita je: ''Je li dala pare'', na šta ova odgovara: ''U ponedjeljak''.

Na upit Suda je li utvrđeno tko je nepoznata osoba, tužitelj je kazao da su došli do njegovog imena, ali da posebne istražne radnje nisu primjenjivane prema njemu.

Optužnica tereti šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima Kordića i inspektora u istom uredu Kvesića za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja te da su prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

S njima je bila i optužena Ana Miličević koja je ranije po sporazumu osuđena na uvjetnu kaznu, dok je Vlatka Puljić, direktorica firme ''Vlamon'' nedavno dobila godinu zatvora, također, po sporazumu s Tužilaštvom.

Nastavak suđenja je 25. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close