Velika oštećenja

Prevrnuti helikopter OS BiH neće više nikad poletjeti?

"Još se ne zna kolika je šteta, ali sigurno je oštećena transmisija. Pitanje je da li će biti uopće moguće helikopter vratiti u stanje upotrebljivosti ili se će možda moći samo koristiti za rezervne dijelove", pojašnjava sugovornik Nezavisnih.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 04. 2022. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: nezavisne.com / Prevrnuti helikopter

Moguće je da se skoro novi, skupocjeni helikopter Oružanih snaga BiH, koji se u srijedu prevrnuo tijekom redovne letačke obuke kod Visokog, više neće moći ni dovesti u takvo stanje da ponovo poleti.

Otkriva to izvor Nezavisnih, upućen u ovaj slučaj, a iz čijih se riječi može zaključiti da su oštećenja na letjelici velika.

"Još se ne zna kolika je šteta, ali sigurno je oštećena transmisija. Pitanje je da li će biti uopće moguće helikopter vratiti u stanje upotrebljivosti ili se će možda moći samo koristiti za rezervne dijelove", pojašnjava.

Što je uzrok?

On ističe da se još ne zna što je uzrok prevrtanja letjelice, odnosno da li je u pitanju ljudski faktor ili kvar.

"Komisija radi svoj posao. Ovo nije pad, već još dok je bio na zemlji, okrenuo se na bok i onda je elisa napravila probleme koje je napravila", rekao je izvor "Nezavisnih novina".

Helikopter je, dodaje sugovornik Nezavisnih, još pod jamstvom, a sa nestrpljenjem se očekuje izvještaj komisije.

"Ukoliko je nezgoda posljedica tehničke greške, onda bi se on po dobroj praksi trebao zamijeniti. Ako je u pitanju ljudska greška, onaj kome je doniran, taj snosi posljedice", rekao je sugovornik.

A doniran je Ministarstvu obrane BiH, odnosno Oružanim snagama BiH, zajedno sa još tri ovakve letjelice, čija je primopredaja obavljena prije četiri mjeseca, odnosno u prosincu prošle godine.

Ugovor o nabavci ukupno je vrijedan 38.539.378 američkih dolara, od čega je BiH sudjelovala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 milijuna KM, a preostali iznos osigurala je Vlada SAD.

SIPA uključena u istragu

Inače, kako jučer potvrđeno, i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uključena je u istragu o okolnostima ove nezgode.

"Očevid su u srijedu i četvrtak vršili pripadnici Sektora krim-policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, koji također nastavljaju svoj rad na ovom slučaju, ali je u istragu uključena SIPA, a sve se provodi pod nadzorom Tužiteljstva BiH", otkrili su izvori "Nezavisnih novina", upućeni u istragu.

Potom su to potvrdili i iz Tužiteljstva BiH.

"Nakon zaprimanja informacije o prevrtanju helikoptera Oružanih snaga BiH na poligonu za letačku obuku kod Visokog, dežurni tužitelj izdao je naredbu SIPA i MUP-u ZDK da u saradnji sa nadležnim službama Oružanih snaga BiH, preduzmu potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti i uzroci prevrtanja letjelice", kažu iz Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, tijekom redovne letačke obuke pripadnika Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane Oružanih snaga BiH, na poligonu za letačku obuku kod Visokog, ovaj helikopter se u srijedu oko 11.30 prevrnuo na tlu.

"Radi se o helikopteru Bell Huey II sa četiri člana posade, od kojih nitko nije ozlijeđen. Na helikopteru ima vidljivih oštećenja. Nadležne službe Oružanih snaga BiH trenutno provode istragu o uzrocima prevrtanja letjelice", priopćeno je prekjučer iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close