U 75. godini života

U Mostaru preminuo Mladen Naletilić Tuta

Mladen Naletilić Tuta preminuo je u 75. godini života.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 12. 2021. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne s kojom je ratovao na području RH i BiH, osuđen zbog zločina nad Bošnjacima pred Haaškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je u petak u 75. godini od posljedica srčanog udara, potvrđeno je medijima iz neslužbenog izvora.

Kako je za Hinu potvrdio njegov bivši suborac, Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje je bio smješten više dana zbog posljedica teškog srčanog udara.

''Preminuo je prije nekoliko sati. Bio je u komi i nije se ni budio'', rekao je oko 21,00 sat izvor iz vojnih struktura.

Branko Matošin, predsjedik Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata hrvatske zajednice Herceg Bosne, potvrdio je na svom Facebooku ovu informaciju.

 

I na stranci Wikipedije u petak navečer je 17. prosinca 2021. ispisan kao datum njegove smrti.

Od Tute se na društvenim mrežama opraštaju i udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Mladen Naletilić Tuta rođen je 1. prosinca 1946. u Širokom Brijegu. Bio je hrvatski politički emigrant, osnivač Kažnjeničke bojne s kojom je isprva ratovao na području Hrvatske, a zatim i u BiH.

Haaški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Izdržao je dvije trećine kazne, a po izlasku u Hrvatskoj je protiv njega pokrenut proces zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. godine.

Prošle je godine pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close