Bivša američka državna tajnica

Preminula Madeleine Albright

Njena smrt je potvrđena u emailu upućenom osoblju Albright Stonebridge Group, globalne strateške tvrtke koju je osnovala.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 03. 2022. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Madeleine Albright, prva žena državna tajnica SAD-a, koja je pomogla u vođenju spoljne politike Zapada nakon Hladnog rata preminula je u 84. godini.

Albright je jedna od kreatora vanjske politike SAD-a prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata.

Njena smrt je potvrđena u emailu upućenom osoblju Albright Stonebridge Group, globalne strateške tvrtke koju je osnovala. Krajem prošle godine Madeleine Albright je položila je zakletvu za predsjedavanje Odborom za obrambenu politiku.

Albright je služila kao predsjedavajuća Albright Stonebridge grupe i bila je istaknuti profesor za praksu diplomatije Michaela i Virginije Mortare na Školi za vanjsku službu Univerziteta Georgetown. U svibnju 2012. Barack Obama je odlikovao predsjedničkom medaljom slobode.

Nakon Clintonove pobjede na predsjedničkim izborima 1992. godine, Albright je pomogla u okupljanju njegovog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Clinton ju je 1993. imenovao na mjesto američkog veleposlanika pri Ujedinjenim nacijama, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close