In memoriam

Preminula doajenka mostarskog glumišta Hadžija Hadžibajramović

Hadžija Hadžibajramović (Sanski Most 2.8.1942. - Mostar 27.11.221. godine), bila je glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta u Mostaru.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 11. 2021. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u subotu 27. studenog preminula glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta Mostar Hadžija Hadžibajramović.

Posljednji ispraćaj je u ponedjeljak, 29.studenog u 14 sati na gradskom groblju Sutina.

Hadžija Hadžibajramović (Sanski Most 2.8.1942. - Mostar 27.11.2021. godine), bila je glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta u Mostaru.

Iako je svojevremeno izjavila kako se kazalištem bavila još kako je prohodala i predstave pravila odmalena, život ju je odveo drugim putem, pa je diplomirala matematiku i fiziku.

Doajenka mostarskog glumišta svoju karijeru počinje 1964. u Amaterskom pozorištu Prijedor koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Ali, ni tada se nije opredijelila samo za glumu – umjetnošću se bavila paralelno s pedagoškim radom.

Nakon nagrade za najbolju glumicu na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969. godine, dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje ostaje sve do mirovine. Iako je tada imala nekoliko ponuda za angažman u profesionalnim teatrima, onu koju je dobila od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Mostar Safeta Ćišića nije mogla odbiti.

''Nikad nisam vidjela Mostar, a kad sam došla odmah me opčinio, posebno Stari grad. Kao bajka. Safet Ćišić bio je dobar i spretan upravnik, prihvatila sam ponudu i mislila ostati kratko. Ali ostala sam do kraja, i nisam se pokajala. Ni jednom'', svojevremeno je izjavila o svojim prvim utiscima o Mostaru.

Funkciju direktora Narodnog pozorišta obavljala je  od 3.siječnja 1994. do 31.svibnja 1999.godine. Za pet godina i četiri mjeseca koliko je upravljala NP Mostar izvedene su 23 premijere.

Kopirati
Drag cursor here to close