Predsjednik Zoran Krtalić

Krtalić: Na Županijskom sudu Mostar kolektivna norma od gotovo 120 posto

Predsjednik Zoran Krtalić o radu Županijskoga suda u Mostaru
Vijesti / Crna Kronika | 17. 03. 2022. u 15:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Županijskom sudu Mostar u protekloj 2021. godini ostvarena je izvanredna kolektiva norma u iznosu od gotovo 120 posto, iako ni u jednoj od zadnjih desetak godina ovaj sud nije imao optimalan broj sudaca. 

- Kolektivna norma suda u 2021. godini je 119,68 posto, iako ni u jednoj od zadnjih desetak godina ovaj sud nije imao broj sudaca koji propisuje i VSTV - istaknuo je na konferenciji za novinare u četvrtak predsjednik Županijskoga suda u Mostaru Zoran Krtalić. 

Kao pokazatelj kvalitete rada sudaca naveo je podatke da je tom sudu od strane Vrhovnog suda FBiH, od ukupno meritorno riješenih 398 pravnih lijekova, potvrđeno 280 presuda ili 70 posto, preinačeno 75 odluka ili 23 posto, te ukinute 33 odluke ili 7,41 posto. 

Ovaj sud, koji radi poslove iz nadležnosti prvostupanjskih sudova - Mostar, Konjic, Čapljina i Čitluk, posao obavlja kroz tri referata; kazneni, građanski i upravni.

Što se tiče kazneno pravne oblasti, u 2021. Županijski sud je, po riječima Krtalića, riješio 350 predmeta, od čega 8 kaznenih - ratnih zločina.

- U spomenutoj godini sud je imao u radu 414  predmeta iz kazneno pravne oblasti, a preneseno je 69 predmeta iz prethodnih godina. Primljeno je 348  predmeta, a na kraju 2021. godine ostala su 67 neriješena (KV, KF, KŽ itd.) - objasnio je predsjednik Županijskoga suda.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik Zoran Krtalić o radu Županijskoga suda u Mostaru

Dodao je kako je iz 2020. godine preneseno 15 premeta ratnih zločina, u 2021. još 7, a riješeno ih je 8.

Krtalić je napomenuo kako se od neriješenih 14 predmeta, četiri predmeta ratnih zločina, za sada, ne mogu riješiti jer su optuženi nedostupni organima gonjenja i sudskim organima.

Naglasio je kako je sud u zadnjih nekoliko godina, a što se nije događalo, dobio i tri predmeta organiziranog kriminala, i to teške krađe i razbojništva, narkomafije te posjedovanje opojnih droga što je, podvukao je, jedan od gorućih problema s kojim se susreće država, pa tako i županija.

Što se tiče građanskoga referata, sud je u protekloj godini ukupno imao u radu 6.415 predmeta i on se blago povećao.

 - Priliv predmeta na građanskom referatu je blago povećan bez obzira na to što je bila pandemija koronavirusa za 190 predmeta, pa je u 2021. godini zaprimljeno 1.795 predmeta, a u 2020. godini 1.605 predmeta - dodao je predsjednik suda.

Završeno je, kaže, ukupno 2.898 predmeta, a na kraju 2021.godine ostalo je 3.517 predmeta.

- Ukoliko priliv predmeta ostane na ovoj razini, ovaj referat će skratiti trajanje postupka na manje od dvije godine jer skoro svi suci na ovom referatu su ostvarili normu i više od 100 posto, što je veoma respektabilan rezultat - istaknuo je Krtalić.

Istodobno je podsjetio na rezultate od prije 6-7 godina, kad je sud bio pretrpan tisućama predmetima (predmeti razlike toplog obroka, regresi, itd.) pa je  svaki sudac bio zadužen s po 1.000 predmeta, što je značilo da se na odluku čeka oko pet godina jer je norma sudaca 200 predmeta godišnje - napomenuo je on.

 Suci građansko odjela su, dodaje Krtalić, postepeno smanjivali taj broj pa sa zadovoljstvom mogu reći da se na odluku sada čeka otprilike do godinu i pol dana.

Što se tiče upravnog referata, predsjednik Županijskoga suda ističe veliki zaostatak jer je troje sudaca otišlo, a na 1.500 predmeta rade samo dvije sutkinje.

Njegova su očekivanja da bi krajem četvrtog mjeseca trebao biti izbor troje sudaca koje bi on imenovao u upravni odjel.

- U proteklom izvještajnom razdoblju Sud je radio u zadovoljavajućim materijalnim uvjetima i okončao je 2021. godinu bez dugovanja, a takvi rezultati su postignuti efikasnim mjerama štednje i domaćinskim postupanjem menadžmenta u raspolaganju proračunskim sredstvima- kazao je Krtalić koji je pohvalio i dobru suradnju s izvršnom vlasti u HNŽ-u.

Kopirati
Drag cursor here to close