Sud BiH

Poznati detalji nastavka suđenja Mektiću i ostalima

Prema optužnici, prilikom angažiranja revizora nije poštovan Zakon o javnim nabavama.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 05. 2021. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Dragan Mektić

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalim za zloupotrebu položaja, svjedok Tužiteljstva ispričao je kako je po preporuci iz INZA-e angažiran da obavi određene financijske kontrole u projektu koji je realiziran s Europskom unijom.

Velibor Popović, osnivač revizorske kuće "BP Revizor", kazao je kako je 2017. potpisao ugovor s Ministarstvom sigurnosti za financijsku kontrolu u okviru projekta, za koji je aplicirano 2014. godine.

Na pitanje kako je došlo do njegovog angažmana, on je ispričao kako ga je jednom pozvala ženska osoba iz Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA), koja je bila uključena u projekt te kako je poslije obaviješten da je potpisan ugovor.

Svjedok je kazao kako je ranije radio honorarni posao za INZA-u te poznavao neke od zaposlenih, uključujući optuženog Edina Garapliju, koji je, kako je rekao, bio direktor i vlasnik. Napomenuo je da se nadao da će dobiti stalni posao sa INZA-om, ali da su oni izabrali nekog drugog.

Popović je kazao da je Europska komisija bila naručitelj poslova koje je on obavio po projektu. Izjavio je kako se ne može reći da je uradio reviziju, jer nije dao svoje mišljenje, već određene postupke kontrole utroška sredstava.

Naveo da je kako tvrtka u kojoj radi inače obavlja poslove na osnovu preporuka.

Prema optužnici, prilikom angažiranja revizora nije poštovan Zakon o javnim nabavama.

Direktor nije direktor? 

Mektić i Garaplija optuženi su s Igorom Golijaninom i Samirom Agićem za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je financirala Europska unija u periodu 2015–2017. godina.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef ureda, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija u Sarajevu.

Svjedokinja Elvira Konjić kazala je da je od 2009. do 2011. radila u INZA-i, a od 2013. do 2015. u "INZA labu" kao rukovoditeljica financija.

Konjić je rekla kako je bila uključena u projekt i te je s Garaplijom radila kao administrativac, ali da nisu bili plaćeni za te poslove.

Ona je kod spominjanja optuženog navodila "direktor Garaplija", ali je spomenula da on formalno nije bio na toj dužnosti. Navela je da je direktorica "INZA laba" bila Danida Deljković, za koju je kazala da je bila i blagajnica u tvrtki.

Svjedokinja je rekla da su neke druge kolege bile angažirana na projektu na osnovi ugovora o djelu i da su za to bili plaćeni. Prema njezinim riječima, na osnovi dogovora sa Garaplijom, ti zaposlenici su vraćali "taj dio" u blagajnu.

Kazala je kako su nekada njoj predavali novac, koji bi ona nosila na blagajnu. Konjić je rekla da nije provjeravala da li je taj novac knjižen i kako je zavođen.

Na pitanje Garaplijine braniteljice Adne Dobojlić, Konjić je kazala da nije osobno čula da je Garaplija zaposlenim rekao da predaju novac.

Svjedokinja je potvrdila da je ona ili neko drugi iz INZA-e preporučio Europskoj komisiji tvrtku "BP Revizor" i da su se oni s tim usuglasili. Objasnila je kako su kontaktirali ovu revizorsku kuću, jer su jedino njih poznavali. Konjić je rekla da je sada zaposlenica u "BP Revizoru".

Sve po zakonu 

Svjedok Admir Tatarin kazao je kako je bio direktor tvrtke "INZA lab" i da je 2016. bio uključen u projekt s EU, potpisavši s Ministarstvom sigurnosti ugovor o djelu na period od šest mjeseci.

On je rekao kako je ugovorom bila predviđena mjesečna naknada od 1.895 KM te da je on odlučio da to bude "doprinos" tvrtki jer je bila u teškoćama. Kazao je da misli da su tako radile i druge kolege.

Tatarin je rekao kako su u okviru projekta imali sastanke u Ministarstvu sigurnosti, a da su druge poslove obavljali iz prostorija INZA-e.

Na pitanje Obrane, on je izjavio da su vlasnici "INZA laba" i INZA-e strana pravna lica. Kazao je kako nije primijetio da se u INZA-i radi bilo šta nezakonito. On je rekao da je imao 27 godina kada je bio direktor "INZA laba".

Agiću je u ovom predmetu na teret stavljeno i da je izvršio diskriminaciju na osnovu spolova jer je od jedne zaposlenice Ministarstva sigurnosti tražio seksualni odnos dok su u svibnju 2015. bili na službenom putu u Crnoj Gori.

Na suđenju je bez prisustva javnosti saslušana svjedokinja na okolnosti koje terete Agića. Javnost je isključena radi zaštite intimnog života svjedokinje.

Suđenje se prema rasporedu nastavlja 3. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close