Gori trava i raslinje

Požare u HBŽ-u nemoguće gasiti zbog nepristupačnog terena i mina

Za sada imovina stanovnika Bosanskog Grahova nije ugrožena
Vijesti / Crna Kronika | 09. 04. 2020. u 18:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nepristupačnim područjima općine Bosansko Grahovo trenutno su aktivna dva požara u kojima uglavnom gori trava i nisko raslinje, za Fenu je kazao načelnik općine Bosansko Grahovo Milorad Gligić.

Prvi požar zahvatio je planinski predio Jadovnika, na prostoru između Bosanskog Grahova i Drvara, dok je drugi aktivan na pravcu od naselja Crni Lug i Pržina prema Dinari, odnosno granici s Republikom Hrvatskom.

''Radi se o nepristupačnim terenima i nemoguće je dopremiti vozila i ljudstvo za gašenje, a dodatni problem je što je teren prema Dinari miniran'', kazao je Gligić.

Za sada imovina stanovnika Bosanskog Grahova nije ugrožena, a djelatnici šumarije dežuraju kako bi spriječili da vatrena fronta presječe jedinu putnu komunikaciju prema Dinari.

''Požar iznad naselje Zebe prema Jadovniku samo se nadgleda jer se na tu lokaciju ne može izaći niti jednim vozilom'', dodao je Gligić.

On je podsjetio da su veliki požari i prošle godine pogodili prostor Bosanskog Grahova, a tada su na gašenju bili angažirani helikopteri Oružanih snaga BiH, pa se i sada razmišlja o toj mogućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close