Selo Zlate

Požar u Jablanici: Vatrogasci nemoćni, jedva spasili živu glavu

Vijesti / Crna Kronika | 14. 03. 2022. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar koji je zahvatio suhu travu i nisko rastinje u blizini Jablanice i dalje je aktivan, čemu doprinosi i vjetar koji vatrogascima stvara dodatne probleme, rekao je Srni pomoćnik načelnika općine Jablanica Omer Nezirić.

"Požar je planuo u petak oko 15.00 sati u blizini sela Zlate, a presijecanjem vatrene linije uspjeli smo da zaštitimo selo, objekte i stanovništvo. Srećom, šuma ne gori", kaže Nezirić.

On je rekao da vatrogasci ne mogu mnogo postići, jer su uvjeti na terenu dosta teški budući da se radi o velikim strminama gdje je prisutan odron kamenja.

"Danas pratimo situaciju i u nekim kritičnim momentima maksimalno djelujemo kako bismo usporili kretanje vatre. Za sada nema neke veće materijalne štete, a nadamo se da ćemo uz pomoć mještana i lovaca ubrzo svladati vatrenu stihiju", rekao je Nezirić.

Jedan od jablaničkih vatrogasaca izvijestio je za jablanica.live kako su u zadnji tren pobjegli i ‘sačuvali živu glavu’.

“Kada smo vidjeli šta se dešava, pobjegli smo. Odmaknuli smo se od dima da odmorimo i najednom smo čuli huku i vidjeli vatru kako se brzo širi prema nama. U zadnji moment smo otišli i izbjegli posljedice. Vatra je za 30 sekundi zahvatila 200 metara. Ovo sam doživio prvi put i bukvalno vatra bjesni, kao da je nešto ispaljuje, zapali komplet jednu kosu. Nije do vjetra, jer vjetar je tada stao i samo je nastao snažan toplotni val i vatra je krenula stravično hučati. Ne znam kako bih nazvao ovo što smo doživjeli”, rekao je vatrogasac.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close