Koronavirus

Povijesna presuda u Hrvatskoj: Pedofil osuđen preko videolinka

Okrivljenik, kojemu je, također, produljen istražni zatvor, iz sobe u zatvoru u Remetincu pratio je objavu presude na zagrebačkome Županijskome sudu.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 03. 2020. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tridesetšestogodišnji muškarac koji je na zagrebačkome Županijskome sudu u ponedjeljak osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina zbog spolnoga iskorištavanja djeteta objavi presude prisustvovao je putem video-linka iz zatvora u Remetincu.

On je vjerojatno prva osoba koja je u Republici Hrvatskoj osuđena na daljinu, piše Jutarnji list.

Tom se rješenju pribjeglo zbog posebnih mjera koji su hrvatski sudovi uveli radi sprječavanja epidemije koronavirusa.

Okrivljenik, kojemu je, također, produljen istražni zatvor, iz sobe u zatvoru u Remetincu pratio je objavu presude na zagrebačkome Županijskome sudu.

Zahvaljujući kameri mogao je vidjeti vijeće koje je presudu objavilo te s njima komunicirati. Također, vijeće i njega moglo vidjeti te s njim komunicirati.

Inače, na tragu odluke Ministarstva pravosuđa od petka, kojom se pokušava spriječiti cirkulacija ljudi i na sudovima te u zatvorskome sustavu, predsjednici sudova sami su donijeli protokole ponašanja koji se u bitnim stvarima vrlo slični.

Prije svega, odlučeno je da se održavanje ročišta u predmetima koji nisu prioritetni otkaže.

U predmetima gdje nije moguće odgoditi ročišta, a najčešće se radi o pritvorskim predmetima u kaznenome sudovanju, odlučeno je da se na najmanju moguću mjeru svedu ulasci i izlasci sa sudova.

Javnost u ponedjeljak zbog toga nije mogla pratiti javne rasprave već je dogovoreno da se na ročišta puštaju samo odvjetnici i tužitelji koji po prirodi posla moraju prisustvovati.

Jedini slučajevi u kojima nije moguće izbjeći susret s okrivljenicima su preprate tek uhićenih osoba o čijem istražnome zatvoru odlučuju suci istrage.

Uprava za zatvorski sustav, odnosno Ministarstvo pravosuđa, u petak je odlučilo da se do daljnjega, a najmanje 14 dana, opozivanju sve posjete zatvoru, osim onih najnužnijih, te da se ukidaju pogodnosti izlaska za vikend osuđenicima, a sve kako netko ne bi virus unio u zatvore.

Kopirati
Drag cursor here to close