Stanković i Bošnjak

Potvrđene dvije optužnice za zločine nad civilima u Mostaru

Vijesti / Crna Kronika | 09. 01. 2024. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru potvrdio je optužnice protiv Mire Stankovića i Gorana Bošnjaka, bivših pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. u Mostaru, potvrđeno je za BIRN.

Optužnica je potvrđena protiv Mire Stankovića zvanog Mirče koji se tereti da je, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Civil i crkva

Prema optužnici Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, u koju su novinari BIRN-a imali uvid, Stanković se tereti da je 5. kolovoza 1993. u Šantićevoj ulici u blizini zgrade Pošte – nakon što je naredio postrojavanje civila koji su taj dan dovedeni iz logora Heliodrom na prinudni rad – nepoznatom vojniku pokazao na jednog civila govoreći: “Evo, ovaj je zapalio našu crkvu na Aladinićima“.

Optuženi je zatim prišao oštećenom i udario ga šakom u prsa, poslije čega ga je nastavio više puta udarati nogama, polomivši mu rebra, a nakon toga je iz automatske puške izvadio dva okvira i njima ga udarao više puta po glavi, a oštećeni je krvario od udaraca.

Stanković se tereti da je istog dana u podrumu zgrade Pošte – gdje su se nalazili zatvorenici iz Heliodroma – drugog oštećenog udarao šakama i drškom noža po glavi, čime ga je oborio na pod. Prethodno je prišao oštećenom, držeći u ruci veliki nož-mačetu, koji mu je prislonio na stomak, obraćajući mu se riječima: “Hoćeš li da ti rasparam stomak?”

Tereti se da je zlostavljao još jednog zatvorenika – tukući ga nogama, željeznom i bakarnom šipkom, kablom i gumenim čekićem po stomaku i leđima. Nakon što je oštećenog natjerao da potrbuške legne u vodu, navodi se u optužnici, zatrčao se prema njemu i cijelom težinom tijela mu skočio nekoliko puta na leđa, a od siline udaraca oštećenom su polomljena rebra.

Masovna grobnica

Optužnica je potvrđena i protiv Gorana Bošnjaka zvanog Babuša, koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Treće bojne Vojne policije HVO-a počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Bošnjak se tereti da je s još dvojicom vojnika 10. svibnja 1993. iz stana u Ulici Moše Pijade odveo jednog civila bošnjačke nacionalnosti, nakon što su mu stavili lisice na ruke te mu naredili da uđe u bijelo vozilo “Pezejac“. Oštećenog su potom sproveli u zatočenički objekat “Mašinski fakultet“ u Mostaru, gdje su bili zatvoreni pripadnici Armije BiH i civili bošnjačke nacionalnosti s područja općine Mostar.

Posmrtni ostaci te osobe pronađeni su u masovnoj grobnici “Rimski bunar” na Gorancima, navodi se u optužnici.

Kopirati
Drag cursor here to close