Prizivno vijeće Suda BiH

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Bosanskoj Krupi

Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić su prvostupanjskom presudom iz svibnja 2019. oslobođeni krivnje za zatvaranje civilnog stanovništva, ubojstvo i nečovječno postupanje u razdoblju od rujna 1995. do srpnja 1996. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 01. 2020. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom su Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić oslobođeni optužbi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, kao i za neopravdano odgađanje povratka zarobljenika u Bosanskoj Krupi, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH odvjetnik Zlatan Nanić.

Branitelj optuženog Zijada Kadića, Zlatan Nanić, rekao je da je žalba Tužiteljstva BiH, da se oslobađajuća presuda ukine i odredi novo suđenje, odbijena.

Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić su prvostupanjskom presudom iz svibnja 2019. oslobođeni krivnje za zatvaranje civilnog stanovništva, ubojstvo i nečovječno postupanje u razdoblju od rujna 1995. do srpnja 1996. godine u nekoliko objekata u Bosanskoj Krupi.

Šaran je, prema optužnici, bio načelnik Postaje javne sigurnosti u Bosanskoj Krupi, Šabić zapovjednik Policijskog odjela u Jasenici, a Kadić policajac.

Sudsko vijeće je u obrazloženju prvostupanjske odluke, između ostalog, navelo da Sud nije mogao utvrditi da su optuženi odgovorni za radnje za koje se terete, kao i da nije predočen nijedan materijalni dokaz o naredbi da se formira sabirni centar u Jasenici te da samo postoji naredba o formiranju policijskog odjela u tom mjestu.

Vijeće je tada navelo i da nema dokaza da su Šaran i Šabić znali ili bili obaviješteni o nezakonitim postupanjima njihovih podređenih prema zatvorenim civilima, niti su izdali naredbu za privođenje Marka Gakovića, čiji posmrtni ostaci su, nakon što je pobjegao iz Jasenice, pronađeni, javio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close