Deveti dan borbe na Blidinju

Postoji prijetnja da će se požar na Blidinju proširiti i na naseljene dijelove

Opožareno je oko 250 hektara ali sada se to proširilo i na južne padine.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 07. 2022. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki požar na Blidinju još uvijek ne jenjava. Kako je za Bljesak.info kazao Mario Čutura, zapovjednik Javne vatrogasne službe Posušje, požar su lokalizirali od Masne Luke prema Jelinku ali još uvijek prijeti okolnim naseljima.

''I danas očekujemo pomoć iz zraka. Jučer je na terenu bilo oko 300 ljudi, a i danas će biti približno toliko ljudstva'', kazao je Čutura.

Prema njegovim riječima, opožareno je oko 250 hektara ali sada se to proširilo i na južne padine.

Bor koji gori je endemski – munika. Munika se u stranoj literaturi naziva "bosanskim borom" a zbog svoje ljepote privlači veliki broj zaljubljenika u prirodu. Polen u vidu žućkastog praha koji u ovo doba godine možete primijetiti širom Blidinja je veoma ljekovit zbog čega znalci ovo mjesto zovu zračnom banjom.

Munika se, inače, već nalazi na crvenoj listi zaštićenih vrsta. Oporavak šume uništene u požarima će, kažu stručnjaci, biti dugotrajan proces.

''Opasnost se nije smanjila te još uvijek postoji prijetnja da će se požar proširiti i na naseljene dijelove'', zaključio je Čutura.

Podsjetimo, vatrogasci se već devet dana bore da sačuvaju objekte i ugase požar, no nepristupačan teren to onemogućava.

Požarom na Čvrsnici ugrožen je Park prirode Blidinje, vikend naselja i Planinarski dom Masna Luka.

Od 15:30 sati, na gradilištu mosta koridora VC na prvom stubu došlo do zapaljenja drvene platforme. Vatra se uz jak vjetar proširila na gradilište i brdo prema Gornjim Šurmancima.

Požar je još aktivan, ali je pod kontrolom, vatrogasci su gasili cijelu noć i još uvijek su na požarištu, kazali su iz Županijskog operativnog centra civilne zaštite.

Također, kazali su kako je požar u kanjonu Neretve i dalje aktivan, a teren je miniran i nepristupačan za gašenje.

Kopirati
Drag cursor here to close