VIDEO

Poplave u BiH: 40 kuća pod vodom

Vijesti / Crna Kronika | 31. 05. 2023. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vijesti.ba / Poplave u Tesliću

Nakon jučerašnjih padalina, u teslićkom naselju Vlajići poplavljeno je oko 40 domaćinstava, gdje je nivo vode u objektima dostigao metar, a jedno domaćinstvo je potpuno uništeno. 

Obitelj s malom bebom privremeno je izmještena konstatirano je jutros na sjednici općinskog Stožera za izvanredne situacije, prenose Nezavisne

Ogromna šteta 

Dule Borić, načelnik općinske Civilne zaštite, rekao je da su bujične vode pričinile štetu i u Jasenovoj, Brezni, Gomjenici i Slatini te da je na jutrošnjoj sjednici Stožera za izvanredne situacije formirano povjerenstvo koja će izvršiti popis i procjenu štete.

Milan Miličević, načelnik općine Teslić, kazao je da je najkritičnije bilo u Vlajićima u kojem je jedno domaćinstvo potpuno uništeno, a obitelj s malom bebom privremeno izmještena u stan za takve situacije.

On je naveo da su zahvaljujući dežurnim službama sve prometnice prohodne, ali da je pričinjena ogromna šteta.

Kako je kazao, sinoć je mehanizacija bila aktivna, a i danas se nastavljaju radovi, te će, nakon što bude utvrđena šteta, obavijestiti nadležne institucije.

Miličević je rekao da je u pitanju višedesetljetni problem uslijed nepoštovanja zakonskih odredbi i šumskog reda tijekom eksploatacije šuma jer su u vodotocima balvani i granje, pa kada krene pljusak voda to sve pokrene i napravi se čep od svih tih drvnih sortimenata i otpada.

Brojne intervencije 

"Onda u jednom trenutku dođe do eksplozije kada voda to probije i onako bujično u roku od deset minuta poplavi i poljoprivredna domaćinstva, mostove, kuće", naveo je Miličević.

Najavio je da će ponovo održati sastanak s rukovodstvom teslićkog Šumskog gazdinstva koje dodjeljuje poslove eksploatacije šume izvođačima, istakavši da se točno zna tko su oni i na kojim lokacijama su radili, kako bi se i sankcionirali.

Igor Balukčić, predsjednik Mjesne zajednice Slatina, rekao je da je uslijed planinskih bujičnih potoka oštećen seoski vodovod koji osigurava stotinjak mještana, kao i da je voda potkopala nekoliko mostova, ali da je sve prohodno, dok je Srđan Dolić, predsjednik Mjesne zajednice Vlajići, rekao je da se rječica Gomjenica, koja se ulijeva u Veliku Usoru, povukla u korito i da više nema ugroženog stanovništva.

"Vatrogasci su sinoć intervenirali i ispumpavali vodu", istaknuo je Dolić i dodao da su putevi ponovo prohodni.

Povjerenstvo za procjenu štete su na terenu da bi utvrdile stanje na objektima i putnoj komunikaciji uslijed jučerašnjeg nevremena izazvani bujičnim vodotocima u ovim teslićkim naseljima.

Najteža situacija je bila u naseljima Vlajići, Jasenova, Brezna, Gomjenica i Slatina.

Kopirati
Drag cursor here to close