Malverzacije u radu

Ponovni pretres prostorija Američkog univerziteta u Tuzli

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona od jutros vrše pretres prostorija Američkog univerziteta u BiH
Vijesti / Crna Kronika | 18. 11. 2020. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona pretresaju prostorije Američkog univerziteta u Tuzli čiji je vlasnik Denis Prcić.

Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva, ovu je vijest potvrdio nekolicini medija, objašnjavajući kako se pretres provodi po naredbi Općinskog suda u Tuzli i Tužiteljstva TK.

''Izuzima se određena materijalna dokumentacija jer mi imamo formiran jedan predmet. Ne možemo više ništa govoriti jer su u pitanju predistražne radnje'', rekao je glasnogovornik.

Pretres se, kako pojedini mediji pišu, odnosi na malverzacije u radu ove visokoškolske ustanove u vezi s izdavanjem diploma.

U prostorijama Univerziteta nalazi se i Denis Prcić, vlasnik univerziteta koji je stigao jutros iz Sarajeva.

Prema informacijama "Avaza", jučer je obavljen pretres stana sekretara Fakulteta a nađene su diplome, matične knjige i dokumentaciju koja mora biti na ovoj ustanovi.

Navodno, radi se o diplomama kojima su reketirali studente za 1.500 KM.

Inače, Prcića istražuju čak tri Tužiteljstva. Državno, Tužiteljstvo KS i TK a za njegov Univerzizet veže se nekoliko slučajeva pa i predmet sporne diplome koju je nedavno priložio direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić, do izdavanjadiploma u Kantonu Sarajevu. Nedavno je ovom Univerzitetu Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država (ACICS) oduzelo akreditaciju.

Inače, prema neslužbenim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, u kojem su smješte prostorije Američkog univerziteta u BiH već izvjestan period niko ne boravi, a nastavni proces se ne odvija na tom mjestu.

Ovo je drugi put da se vrše pretresi prostorija Američkkog univerziteta u Tuzli u ovoj godini. Naime, službenici MUP-a TK su po naredbi Tužiteljstva BiH 30. srpnja ove godine ušli u prostorije Američkog univerziteta u BiH, u Tuzli, u okviru istrage o validnosti diplome koju je ova visokoškolska ustanova izdala direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću.
 
Kopirati
Drag cursor here to close