SIPA

Policijski komesar uhićen zbog ratnih zločina

Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2015. u 08:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA rano jutros su na području Goražda i Sarajeva uhitili Ibru Merkeza, rođenog 15.11.1942. godine Foči, državljanina BiH, uposlen kao aktivan odvjetnik, Ešefa Hurića, rođenog 24.9.1958. godine u Goraždu, državljanin BiH, aktivni policijski djelatnik, uposlen na mjestu Komesara policije Bosansko-podrinjskog kantona i Ahmeta Sejdića, rođenog 2.01.1960. godine u Višegradu, državljanina BiH.

Oni su osumnjičeni pod istragom u dva predmeta Tužiteljstva BiH, a osumnjičeni su da su kao visoki dužnosnici policijskih i vojnih struktura, počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda, tijekom 1992. i 1993. godine.

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, Ibro Merkez i Ešef Hurić, u svojstvu zapovjednika SJB Goražde, sudjelovali u realizaciji zapovjedi Predsjedništva Skupštine općine (SO) Goražde i njenog predsjednika, o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te sudjelovali u protuzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

Oni su osumnjičeni da su planirali, zapovjedili, počinili, pomagali i sudjelovali u protuzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različitih starosnih skupina, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uvjetima više mjeseci, sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovječnim i nehigijenskim uvjetima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatočenja, loših uvjeta i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale.

Kao posljedica navedenih zločina, dogodilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Ovi osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenog djela-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Osumnjičeni Ahmet Sejdić tereti se da je za vrijeme rata u BiH, na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, od početka srpnja 1992. godine do sredine veljače 1993. godine, u svojstvu zapovjednika Prve višegradske brigade Armije BiH, zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, kršeći pravila međunarodnog prava, naredio, poticao, pomagao, učinio ili na drugi način sudjelovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protuzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske RS.

Kao posljedica počinjenih zločina, nastupila je smrt više osoba.

On je osumnjičen da iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređene osobe u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenju) i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.

Ahmet Sejdić osumnjičen je za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članaka 173. i 175. KZ BiH.

U tim predmetima realizirana je značajna suradnja s MUP-om RS, CJB Istočno Sarajevo, a u okviru predmeta protiv Ahmeta Sejdića, realizirana je značajna suradnja Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva za ratne zločine Srbije.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiteljima, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close