Nadležnost inspekcije

Policija reagira na pismo roditelja: Snus nije droga

Navedeni proizvod se slobodno prodaje punoljetnim osobama na za to predviđenim mjestima, te je zabranjena prodaja istog maloljetnim osobama
Vijesti / Crna Kronika | 19. 05. 2023. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sporni proizvod ''Snus'' nije zabranjena tvar tj. ne nalazi se na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, nego se radi o komercijalnom proizvodu koji se nalazi u slobodnoj prodaji'', navodi se u reagiranju Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije.

Kako navode, Uprava policije MUP-a ŽZH je putem interneta i javnog pogovora došla do saznanja da je dana 16. srpnja 2023. godine objavljen ''Apel roditelja za pomoć osnovnoškolcima u Posušju'' u kome anonimni autor, koji se potpisuje kao ''Roditelji'', navodi da se u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju, među učenicima 6. do 9. razreda, slobodno raspačava ''ovisnička i zabranjena droga – snus''.

Nije zabranjena tvar

Odmah nakon saznanja za objavljeni tekst policijski službenici PU Posušje poduzeli su niz mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti gornjih navoda.

''Sporni proizvod ''Snus'' nije zabranjena tvar tj. ne nalazi se na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, nego se radi o komercijalnom proizvodu koji se nalazi u slobodnoj prodaji, čija prodaja je uređena odredbama Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ('Službene novine Federacije BiH', broj: 38/22), a prema čl. 25. navedenog Zakona ''zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje osobama mlađim od 18 godina'', navode u reakciji dodajući kako se navedeni proizvod se slobodno prodaje punoljetnim osobama na za to predviđenim mjestima, te je zabranjena prodaja istog maloljetnim osobama.

Inspekcija kontrolira prodaju

Kontrola nad primjenom te odredbe je u nadležnosti inspekcijskih službi, navode.

PU Posušje dostavila je Upravi za inspekcijske poslove ŽZH ''Apel roditelja za pomoć osnovnoškolcima u Posušju'' te isti poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Policijski službenici PU Posušje po potrebi će poduzeti i druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se očuvalo povoljno stanje sigurnosti te kako bismo zaštitili djecu kao najranjiviju kategoriju stanovništva.

Podsjetimo, roditelji su u pusmo naveli kako se u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju već duže vrijeme među učenicima od 6. do 9. razreda slobodno se raspačava ovisnička i zabranjena droga – snus. Roditelji u pismu navode kako su dužni, zbog svoje roditeljske i moralne dužnosti, uputiti ovaj apel i zatražiti pomoć. 

Kopirati
Drag cursor here to close