'Prebacivanje migranata'

Policija otkrila detalje akcije 'Dardaneli': Uhićena 21 osoba

Vijesti / Crna Kronika | 14. 09. 2017. u 14:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu međunarodne policijske akcije kodnog naziva 'Dardaneli', usmjerenoj na suzbijanje krijumčarenja migranata, uhićena je 21 osoba, a koji su identificirani i osumnjičeni kao pripadnici organizirane grupe, odgovorne za ilegalno prebacivanje najmanje 100 migranata.

Radi se o međunarodnoj operativnoj akciji realiziranoj zajedničkim aktivnostima, koordiniranom suradnjom i razmjenom informacija agencija za provedbu zakona Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Tako je na području BiH (Velika Kladuša, Bihać i Cazin) uhićeno 11 osoba, osumnjičenih za kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje ilegalnih migranata.

U Hrvatskoj (područje Policijske uprave karlovačke) uhićeno je pet osoba, pripadnika spomenute grupe te još pet osoba u Crnoj Gori, gdje se još traga za jednom osobom.

Istaknuto je to danas na press konferenciji u Glavnom uredu Granične policije BiH (GPBiH) na kojoj su o značaju i detaljima akcije 'Dardaneli' govorili šef Službe organiziranog kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke (MUP R. Hrvatske) Zvonimir Petrović i viši policijski inspektor I klase u Odsjeku za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije MUP-a Crne Gore Marko Brajović, a uime domaćina načelnik Centralnog istražnog ureda GPBiH Semir Pašanbegović i Adnan Kosovac, šef Odsjeka za kriminalističko-obavještajne, analitičke i poslove analize rizika u ovoj policijskoj agenciji.

"Prikupljanje i obrada informacija u okviru ove operativne akcije trajala je tri i pol mjeseca. Počela je krajem svibnja, a završila jučerašnjom realizacijom akcije u okviru koje je u BiH uhićeno 11 osoba", rekao je Kosovac na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Nositelj aktivnosti u BiH bila je GPBiH i Tužiteljstvo BiH, a pretresi u našoj zemlji izvršeni su na devet lokacija na području Unsko-sanske županije. Na jednoj od tih lokacija pronađeno je devet migranata, državljana R. Turske, koji su bili u procesu pripreme za prebacivanje u zemlje Europske unije.

Prema prezentiranim informacijama, jedna ruta je 'išla' iz Istanbula preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo i dalje preko graničnih prijelaza na sjeverozapadu BiH, a druga, također, iz Istanbula i preko aerodroma u Podgorici i dalje prema BiH, odnosno Hrvatskoj.

Nadalje, za krijumčarenje iz Turske ilegalnim migrantima naplaćivani su iznosi od 3.500 do 5.000 eura, a za prebacivanje iz BiH u Hrvatsku 400 eura.

"Tijekom pretresa pronađeno je više mobilnih telefona, SIM kartica različitih mobilnih operatera, novčana sredstva za koja se sumnja da su pribavljena izvršenjem kaznenih djela, te drugi dokazi", precizirao je Petrović.

On je napomenuo da su osobe uhićene u Hrvatskoj bile dio kriminalne grupe zadužene za prihvatanje prokrijumčarenih ilegalnih imigranata, ističući da se istraga nastavlja s ciljem utvrđivanja postoje li i druge osobe uključene u tu kriminalnu organizaciju.

Rukovoditelj Odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Crne Gore Saša Milić potvrdio je da je u srijedu u zajedničkoj akciji 'Dardaneli' slobode lišeno pet osoba.

"Slobode su lišeni državljani Turske, osobe čiji su inicijali M.O. i I.A., državljanka Bugarske N.F., državljanin Crne Gore K.I. i državljanin Srbije O.M. Traga se još za jednom osobom", rekao je Milić, dodavši da je državljanin Turske M.O. identificiran kao organizator kriminalne organizacije. Na konferenciji za novinare istaknuta je izuzetno dobra suradnja među policijskim agencijama u ovoj akciji.

Kopirati
Drag cursor here to close