Sigurna Federacija

Policija će tražiti da se prepaid kartica ne može kupiti bez osobne i da se Internet pretvori u javno mjesto

Vijesti / Crna Kronika | 28. 01. 2022. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poboljšava se stanje sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključeno je na sastanku Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i Policijskih direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH.

Tako je došlo do smanjenja broja izvršenih krivičnih djela za 518 djela ili 3,18% manje, smanjenja broja registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 4.712 prekršaja ili 15,68% manje, smanjenja broja napada na ovlaštena službena lica za 19 napada ili 21,35% manje dok je došlo do povećanja broja prometnih nesreća za 118 više.

Zaključeno je, prema pokazateljima za kriminalitet, javni red i mir, promet i aktivnosti policije, u izvještajnom razdoblju siječanj-prosinac 2021. godine, je sigurnosna situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine na zadovoljavajućoj razini te da ''policijske agencije djeluju budno u svakom trenutku''.

Kako je navedeno, Federalna uprava policije će uputiti zahtjev Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH da za pružanje telekomunikacijskih usluga operateri moraju zaključiti pisani ugovor s korisnicima, odnosno korisnici moraju ustupiti osobne podatke prilikom kupovine SIM kartice za „prepaid“ pretplatničke brojeve, obzirom da je evidentno da telekom operateri krše navedeni zakon tako što korisnici prilikom kupovine „prepaid“ korisničkih paketa telekomunikacijskih usluga, na prodajnim mjestima ne predočavaju identifikacijske dokumente.

''Kako se pripaid kartice nerijetko koriste prilikom izvršenja krivičnih djela od velikog bi značaja za policijske agencije, prilikom identifikacije izvršitelja i dokumentiranja krivičnih djela, bila identifikacija korisnika istih'', priopćeno je nakon sastanka.

Navedeno je kako će se poduzeti aktivnosti na izmjeni/dopuni Zakona o prekršajima u FBiH, kao i kantonalnih zakona o javnom redu i miru, u smislu da se pod pojmom „javno mjesto“ definira i internet prostor, obzirom da je sve veći broj prekršaja i narušavanja javnog reda i mira počinjeno upravo putem interneta, a čime se širi netrpeljivost i govor mržnje.

Kopirati
Drag cursor here to close