Tužba tužiteljima

Podnesene tužbe protiv Gordane Tadić i Ranka Debevca

Tužba protiv Tadić je podnesena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu sa odlukama Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 04. 2021. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, saopćeno je na stranici Ureda.

Tužba protiv Tadić je podnesena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu sa odlukama Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) te ponašanja koje šteti ugledu tužiteljstve funkcije, priopćeno je iz UDT-a.

Kako se navodi, prva točka tužbe protiv Tadić odnosi se na izbjegavanje obveze automatske raspodjele predmeta u rad tužiteljima putem sustava TCMS (Pravilnik o sustavu za automatsko upravljanje predmetima u tužiteljstvima), u periodu njenog mandata ta na funkciji glavnog tužitelja.

Pravilnik o radu TCMS-a

BIRN BiH je ranije pisao o nekorištenju TCMS-a, kada je tužitelja Tužiteljstva BiH Miroslav Janjić tvrdio da je do stanja u kojem ne dobija nove predmete u rad, moglo doći zato što rukovodstvo Tužiteljstva BiH, odnosno glavna tužiteljica Gordana Tadić, ne primjenjuje Pravilnik o TCMS-u.

Pravilnik obvezuje da se raspodjela predmeta tužiteljima vrši automatski, prema unaprijed određenim parametrima.

U veljači ove godine, na Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama članice VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović su govorile o nekorištenju CMS sustava za automatsko dodjeljivanje predmeta u Tužiteljstva BiH.

Simeunović, koja je i tužiteljica u Tužiteljstva BiH, kazala je da još nekoliko tužiteljstva ne koristi CMS iako je to već više godina regulirano pravilnicima.

Ona je navela da postoje tehničke mogućnosti da CMS bude korišten u Tužiteljstvu BiH bez obzira na specifičnu organizaciju. Na konkretno pitanje je odgovorila da smatra da svako kršenje pravilnika predstavlja disciplinsku odgovornost.

Narušavanje ugleda

Druga točka tužbe protiv Tadić se odnosi na propuštanje da kao rukovoditelj Tužiteljstva primijenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka osobnih sigurnosnih provjera osoblja Tužiteljstva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obveze i mjere navedenog Zakona.

Državne institucije, prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, imaju obvezu provesti sigurnosne provjere zaposlenika.

Trećom točkom tužbe Tadić se tereti za narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana.

Sredinom kolovoza prošle godine, nakon što je novinar Avdo Avdić objavio priču navodeći kako je glavna državna tužiteljica naplatila troškove smještaja u Sarajevu, UDT je po službenoj dužnosti registrirao predmet protiv Tadić.

Avdić u tekstu navodi i da je Tadić odustala od drugog zahtjeva pred sudom za naplatu troškova smještaja u stanu nakon što je on počeo raditi na svom tekstu.

Iz Tužiteljstva su tada u službenom e-mailu institucije naveli kako navodi o privatnoj tužbi Tadić nisu točni.

Tada su naveli da će Tadić podnijeti tužbu za klevetu protiv autora spornog članka, kao i medija koji su prenijeli navedeni sadržaj, ako on nakon objave demantija ne bude uklonjen.

Izvještaj State Departmenta objavljen krajem ožujka navelo je ovo priopćenje kao jedan od primjera pritiska na medije, pozivajući se na priopćenje Udruženja "BH novinari".

Sugovornici BIRN-a BiH su u tekstu nakon priopćenja Tužiteljstva naglasili da službena reakcija Državnog tužiteljstva na novinarski tekst o tužbi glavne tužiteljice u kojoj se izričito tvrdi da je novinar iznio neistine, nije primjeren ovoj državnoj pravosudnoj instituciji i odražava osobne interese glavne tužiteljice.

Disciplinska tužba

Disciplinska tužba protiv predsjednika Suda zbog neprimjerenih kontakata

Kako je priopćeno iz UDT-a, tužba protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je zbog disciplinskih prekršaja "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća, kao i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudačke funkcije".

Prva točka optužbe protiv Debevca se odnosi na neprimjeren kontakt sa osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi, dok se drugom tačkom tereti za upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi sudionik u postupku.

Po trećoj tački tužbe, Debevec se tereti za namjerno davanje nedovoljne informacije VSTV-u o imovini u inozemstvu, kroz osobne financijske izvještaje dostavljene Vijeću.

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u medijima izjavio da Debevec ima španjolsko državljanstvo i optužio ga za navodne nezakonitosti, iz UDT-a su u rujnu prošle godine za BIRN BiH potvrdili da su već ranije zaprimili anonimnu prijavu sa istim navodima.

Također, mediji su ranije pisali o tome da se Debevec sastajao sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), protiv kojeg je u to vrijeme vođem krivični postupak pred Sudom BiH.

Prema nepravomoćnoj presudi, Mehmedagić je oslobođen krivice za zloupotrebu položaja.

Na sjednici VSTV-a u martu ove godine, nakon izlaganja rezultata rada UDT-a tokom 2020. godine, glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je zatražila izuzeće iz postupanja u predmetima protiv Debevca i Tadić.

Nakon razmatranja tog zahtjeva, VSTV ga je odbio kao neosnovan.

Kopirati
Drag cursor here to close