Potvrđeno

Podnesena žalba sudu u Strasbourgu u predmetu 'Kovačević protiv BiH'

Europski sud za ljudska prava je presudio da je Slavenu Kovačeviću, kao biraču i građaninu Sarajeva, uskraćeno pravo glasanja za kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 10. 2023. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agentice Bosne i Hercegovine pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu Monika Mijić i Jelena Cvijetić podnijele su žalbu ovom sudu na presudu u predmetu "Kovačević protiv BiH", potvrdio je Federalnoj televiziji Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava je presudio da je Slavenu Kovačeviću, kao biraču i građaninu Sarajeva, uskraćeno pravo glasanja za kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Sud je konstatirao da je Predsjedništvo BiH državna institucija i da bi svi građani morali imati pravo da biraju sve članove Predsjedništva BiH. Time je, faktički, Sud utvrdio da je, pored etničke diskriminacije, u Bosni i Hercegovini na snazi i teritorijalna diskriminacija.

Da bi se ta diskriminacija otklonila, nužno je imati jednu izbornu jedinicu prilikom izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close