Optužnica

Podnesena optužnica protiv županijskog ministra

Optužnica ie podignuta protiv Abdulaha Zukića (36) iz Živinica, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Tuzlanske županije
Vijesti / Crna Kronika | 26. 12. 2017. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije podiglo je optužnicu protiv Abdulaha Zukića (36) iz Živinica, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Tuzlanske županije zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem.

Optužnica je dostavljena Općinskom sudu Tuzla na potvrđivanje.

Postoji osnovana sumnja da je Zukić u siječnju 2017. godine, svjestan da koristi svoj službeni položaj, posredovao i tražio od odgovorne osobe u Javnom preduzeću ''Šume TK'', koje je u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona, da s jednom tvrtkoma iz Gradačca zaključi ugovor o sukcesivnoj isporuci 5.000 kubnih metara drveta, prilikom čega mu je rečeno da ta tvrtka ne ispunjava uvjete za isporuku trupaca u količini većoj od 1.000 kubnih metara.

Nakon toga je, koristeći položaj resornog ministra, izvršio pritisak na odgovornu osobu u Šume TK da za račun tvrtke iz Gradačca s još tri tvrtke zaključi ugovore o sukcesivnoj isporuci po 1.000 kubnih metara trupaca, te je tako tvrtki iz Gradačca omogućena isporuka ukupno 4.000 kubnih metara drveta.

Tužiteljstvo je u optužnici nadležnom sudu stavilo prijedlog da se Zukiću izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja poziva i dužnosti u izvršnim organima vlasti na svim nivoima, te javnim ustanovama ili poduzećima u BiH u trajanju od tri godine, navodi se u priopćenju županijskog Tužiteljstva.

Podignuta je optužnica i protiv Džavida Avdibašića (43), koji je obavljao dužnost zapojednika Policijske postaje Kladanj, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo odavanje službene tajne u stjecaju sa krivotvorenjem službene isprave.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu Živinice na potvrđivanje.

Optužen i zapovjednik policijske postaje

Optužnicom se Avdibašić tereti da je u studenom 2016. godine, na zahtjev i traženje odgovornih osoba iz JP ''Šume TK'' sa kojima je bio privatno vezan i poslovnom suradnjom, koristeći službeni položaj zapovjednika PP Kladanj i svjestan da je upoznat sa propisima iz oblasti obrade tajnih podataka, naložio policijskom službeniku iz spomenute postaje da mu iz zaštićene baze podataka, kojoj pristup imaju policijski službenici, utvrdi informacije o vlasništvu jednog vozila koje se kretalo na području šumskog gazdinstva kojim upravljaju Šume TK.

Kada mu je službenik dostavio informaciju da se radi o službenom vozilu MUP-a TK , svjestan da drugim osobama otkriva podatke koji predstavljaju službenu tajnu, te informacije je neovlašteno priopćio odgovornim osobama u ovom javnom poduzeću.

Također, tereti se i da je u cilju prikrivanja krivičnog djela odavanje službene tajne sačinio službenu ispravu u koju je unio neistinite i sakrio važne podatke i takav dokument dostavio MUP-u TK.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Avdibašiću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva policijskog službenika u trajanju od tri godine.

Optužnice se odnose na predmete ovog Tužiteljstva vezane za Javno poduzeće ''Šume Tuzlanskog kantona''.

Kopirati
Drag cursor here to close