nesavjestan rad

Počelo suđenje: Kako i komu je bivši bh. konzul izdavao putovnice u Parizu?

Vijesti / Crna Kronika | 04. 04. 2016. u 10:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Državnog tužiteljstva počelo je suđenje bivšem bh. konzulu u Parizu Velidu Hamidičeviću za nesavjestan rad u službi. Tužiteljica Dijana Kajmaković je kazala da je Hamidićević 2014. i 2015. godine koristio svoj položaj u Veleposlanstvu BiH u Francuskoj kako bi nezakonito izdavao putovnice, čime je sebi pribavio korist u iznosu višem od 10.000 KM.

''Tužiteljstvo BiH je, u proteklih nekoliko godina, s kolegama iz Francuske istraživalo jedan romski klan iz Zenice. Došli smo do saznanja da osobe uhićene na području Francuske zbog različitih kaznenih djela a kojima je potom oduzeta putna isprava, misteriozno nestaju. Kroz istragu smo shvatili da im je to omogućeno upravo djelovanjem optuženog Hamidičevića, koji je izdavao nove putne isprave'', rekla je tužiteljica.

Dodala je da će optužbe protiv Hamidičevića dokazati putem presretnutih razgovora, kao i svjedočenjem istražitelja Tužiteljstva BiH koji je boravio u Francuskoj oko godinu dana.

''Kao dokaz će biti uvrštena i izjava Velida Hamidičevića – kada je još uvijek bio osumnjičeni – a u kojoj je potvrdio neke od navoda optužnice, te je pomogao tijek istrage'', kazala je tužiteljica Kajmaković.

Tužiteljstvo BiH tereti Hamidičevića da je od prosinca 2014. do lipnja 2015. godine kao savjetnik za konzularne poslove u Veleposlanstvu BiH u Parizu, mimo redovnih procedura provjere podataka, izdavao putovnice osobama koje nisu ispunjavale uvjete, a nekada i osobama za koje je znao da nemaju bh. državljanstvo.

Hamidičevićeva obrana nije iznijela uvodnu riječ, rekavši da će to učiniti nakon što Tužiteljstvo završi sa svojim dokazima. Suđenje će se nastaviti 18. travnja, kada će iskaz dati prvi svjedoci Državnog tužiteljstva, javlja BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close