Suđenje Nihadu Bojadžiću

Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Jablanici

''Tužiteljstvo će tijekom postupka potvrditi sve relevantne činjenice koje su optuženom stavljene na teret'', rekao je tužitelj Sedin Idrizović.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 04. 2018. u 19:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obnovljeno suđenje Nihadu Bojadžiću za zločine nad ratnim zarobljenicima u Jablanici počelo je uvodnim riječima Državnog tužiteljstva i Obrane pred Apelacijskim vijećem Suda BiH.

Stranke su se usuglasile da nema potrebe za čitanjem optužnice, kao i da u cijelosti ostaju kod uvodnih riječi koje su iznijeli u prvostupanjskom postupku, piše Birn.

''Tužiteljstvo će tijekom postupka potvrditi sve relevantne činjenice koje su optuženom stavljene na teret'', rekao je tužitelj Sedin Idrizović.

Apelacijsko vijeće je odbilo prijedlog Obrane za izvođenjem novih dokaza, uz obrazloženje da, između ostalog, nije dovoljno objašnjeno zbog čega nisu provedeni tijekom prvostupanjskog postupka.

Tužiteljstvo je najavilo i da će protiv Bojadžića precizirati optužnicu i za to zatražilo vrijeme, a tužitelj je pojasnio da to sada nije urađeno jer se nije znala odluka Apelacijskog vijeća o prijedlogu novih dokaza Obrane.

Bojadžić je prvostupanjskom presudom iz travnja 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 točaka optužnice oslobođen krivnje.

Prvostupanjskom presudom je proglašen krivim da je kao zamjenik zapovjednika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) sredinom srpnja 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju “Bitka na Neretvi”, kao i da je u bazi odreda u Donjoj Jablanici u rujnu iste godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Oslobođen je, između ostalog, za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog zarobljenika i drugih navoda optužnice. Apelacijsko vijeće je djelomično uvažilo žalbe i odredilo da se Bojadžiću ponovno sudi.

U drugom predmetu je Bojadžić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Nastavak suđenja je 28. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close