Detalji

Pljačka crkve u Mostaru: Ukradeno 800 KM, ali je počinjen najteži čin svetogrđa

''Najteže me je, kao vjernika, župnika i čovjeka pogodilo kada sam vidio razbacane svete hostije. To je najteži čin svetogrđa'', rekao je mostarski svećenik.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 06. 2024. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo nije samo pljačka, ovo je čin iznimnoga svetogrđa i tako ga i trebamo promatrati, a od naših policijskih službenika očekujem brzo privođenje počinitelja pravdi'', izjavila je predsjednica Vlade hercegovačko-neretvanske županije, Marija Buhač, nakon što je posjetila crkve Sv. Tome Apostola u mostarskom naselju Bijeli brijeg.

Razbacane hostije

Naime, nakon pljačke počinjene u ponedjeljak ujutro te, teške devastacije i obeščašćenja, nakon policijskog očevida crkvene prostorije obišli su Buhač i ministar unutarnjih poslova Marijo Marić.

Župnika don Damira Pažina i đakona don Nikolu Cvitanovića oko 4:20 probudila je buka iz crkvenoga prostora. Kako je priopćeno iz Vlade HNŽ-a, ''njihova pribrana i hrabra reakcija spriječila je provalnike u nakani otuđenja mnoštva skupocjenih, u osjećajima vjernika neprocjenjivih misnih predmeta, poput oltarskih i kaleža iz Svetohraništa''.

''Bila su najmanje dvojica, vičući sam zaprijetio policijom pa su pobjegli, odbacivši torbu i kantu u koje su natrpali crkvene predmete. Šok nas je tek dočekao u samoj crkvi gdje je sve bilo razbacano, porušeni i polomljeni kipovi sv. Ante i sv. Tome, a oltar i Svetohranište oskrnavljeni. Najteže me je, kao vjernika, župnika i čovjeka pogodilo kada sam vidio razbacane svete hostije. To je najteži čin svetogrđa i sve ćemo mi ovo dovesti u red, ali trebat će vremena da zacijele one oku nevidljive rane'', kazao je župnik don Damir.

Odnijeli 800 KM

Provalnici su, kako se navodi, pobjegli automobilom u smjeru Ulice blajburških žrtava, s otprilike 800 KM milodara koju je katolička mladež prikupljala za izgradnju župne crkve.

Policija je na mjestu zločina izuzela ključne materijalne dokaze, a ministar Marić naglasio kako su u tijeku opsežne istražne radnje, iskazavši uvjerenje kako će snage reda i mira brzo pronaći počinitelje.

Premijerka Buhač rekla je kako je ovo ''jedno od onih nedjela koje posebno potresu kako lokalnu zajednicu, u ovomu slučaju župljane župe sv. Tome i njihova mjesnog župnika, tako i cijeli grad odnosno svaku normalnu osobu koja će ovo doživjeti kao napad na najintimnije osjećaje Crkve i vjerničke zajednice''.

Obećala je i don Damiru potporu u sanaciji nastale štete.

Prema policijskim informacijama, u noći s 9. na 10 lipnja, u 4:30 sati Policijskoj upravi Mostar obratio se župnik župe sv. Tome Apostola, koja se nalazi u Ulici kralja Trpimira i prijavio provalu.

''Izlaskom na lice mjesta, djelatnici policije su utvrdili da je prijavitelj prvo čuo lupanje a zatim i primijetio dvije neidentificirane muške osobe kako izlaze iz župe  i sjedaju u vozilo s kojim se udaljavaju u nepoznatom pravcu. Utvrđeno je da su izvršili premetačinu stvari, polomili nekoliko kipova i otuđili novac'', objavio je MUP HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close