Sud BiH

Paviću 13 godina za zločin u Prijedoru

Kako se navodi u presudi, civili su u drugoj polovini srpnja 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekat pored punkta u Rizvanovićima.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 06. 2019. u 11:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Sretka Pavića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora u ljeto 1992. godine. Pavić je proglašen krivim kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) za sudjelovanje u ubojstvu pet civila u selu Rizvanovići. 

Kako se navodi u presudi, civili su u drugoj polovini srpnja 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekat pored punkta u Rizvanovićima. 

Dan nakon njihovog dovođenja, kako je utvrdilo Vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole. Prema presudi, Pavić je nakon ubojstva rekao: "Zbog ovakvih je Crni poginuo". 

Analizirajući izvedene dokaze, Vijeće je zaključilo da je Pavić kao pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona bio svjestan širokog i sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo. 

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho podsetila je na iskaz svjedoka koji je vidio optuženog i Stevandića kako odvode civile iz obitelji Čaušević, te kako je čuo rafale. 

Kreho je kazala da svjedoci Obrane, uključujući i optuženog, nisu doveli u sumnju dokaze o sudjelovanju optuženog u ubojstvima. 

Paviću su određene mjere zabrane putovanja, te je naloženo oduzimanje putnih isprava. 

Na ovu prvostupanjsku presudu dozvoljena je žalba, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close