Prevara

Par 8 godina prikupljao novac za lažno liječenje sina: Prikupili više od 138.000 KM

Terete se da su na taj način optuženi zajedno pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 138.300,97 KM čime im se stavlja na teret da su počinili krivično djelo prevara.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 01. 2024. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu protiv izvanbračnih supružnika Sadrija Elvisa i Fikrete Bećirović zbog krivičnog djela prevara.

Oni se terete da su prikupljali humanitarnu pomoć za lažno liječenje svog maloljetnog sina.

Trošili novac 

Optuženima se stavlja na teret osnovana sumnja da su u vremenskom periodu od 01. siječnja 2015. godine do 14. veljače 2023. godine u Bosanskoj Krupi zajednički i po prethodnom dogovoru kao fizička lica i izvanbračni supružnici s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist doveli u zabludu veliki broj fizičkih i pravnih lica tako što su na štetu svoje imovine vršili uplate putem deviznih i transakcijskih računa te putem društvenih mreža na ime humanitarne pomoći za liječenje njihovog maloljetnog sina, a čije liječenje nije ni bilo potrebno.

"Prikupljena novčana sredstva optuženi su trošili u privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjima u raznim marketima široke potrošnje na području Bosne i Hercegovine, troškove Interneta kao i za druge troškove", navode iz Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona.

Terete se da su na taj način optuženi zajedno pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 138.300,97 KM čime im se stavlja na teret da su počinili krivično djelo prevara.

Građani upozoravali 

Sadrija je postao poznat kao prevarant i na njega su mnogi upozoravali putem društvenih mreža.

Iz Centra za socijalni rad u Bosanskoj Krupi, gdje živi Sadrija, su upozorili na prevaru prije nekoliko godina. Naveli su da su Elvis i njegova nevjenčana supruga Fahreta Bećirević više puta objavljivali brojeve žiro računa i fotografije djece i tako stekli određenu imovinsku korist, piše N1.

"Sve troje djece, za koju oni navode da su bolesna i da su im potrebna sredstva za liječenje, smještena su u Ustanovu za zbrinjavanje maloljetne djece. Jedno je smješteno odmah po rođenju jer je majka izjavila da nema uslova da ga prihvati, a ostalo dvoje djece je odvedeno uz asistenciju policije zbog grubog zanemarivanja i zapostavljanja", priopćili su 2018. godine iz Centra za socijalni rad Bosanska Krupa.

Još tada je protiv Sadrije i Fikrete Bećirević pokrenut krivični postupak. Međutim, nastavili su objavljivati apele za posebnu hranu, CT snimanja, ogrjev za zimu itd.

Kopirati
Drag cursor here to close