Ima tri imena

Pao milijarder: Varao investitore kako bi sebi osigurao raskošan život

Kineski milijarder Guo Wengui uhićen je pod optužbom da je prevario investitore za milijardu dolara
Vijesti / Crna Kronika | 16. 03. 2023. u 08:28 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski milijarder povezan s administracijom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa uhićen je u srijedu pod optužbom da je prevario investitore za milijardu dolara kako bi sebi osigurao raskošan život, prenosi Anadolija.

Guo Wengui, također poznat kao Ho Wan Kwok i Miles Guo, priveden je u New Yorku zbog, kako je američko Ministarstvo pravde nazvalo, navodne zavjere koja je uključivala pronevjeru sredstava dobivenih od njegovih online sljedbenika.

Pročitajte još

Američki mediji prenose da je Guo kupio vilu površine od 762 metra kvadratna u New Jerseyu, luksuznu jahtu vrijednu 37 milijuna dolara, sportski automobil Bugatti od 4,4 milijuna dolara i Ferrari od 3,5 milijuna dolara za svog sina.

Tužitelji su optužili Guoa za prevaru ili prisvajanje novca investitora koristeći različite šeme, uključujući njegovu medijsku kompaniju GTV Media Group.

Guo i njegov poslovni partner Kin Ming Je suočavaju se sa 11 optužbi, uključujući prevaru, pranje novca, i prijeti im kazna do 20 godina zatvora.

Vlasti kažu da je Je trenutno na slobodi i da se također suočava s dodatnom točkom za ometanje pravde.

Guo je bio uporni kritičar kineske vlade i prognan je u New York nakon što je tražio azil u SAD-u 2017. Tvrdio je da ga progoni Komunistička partija Kine zbog razotkrivanja korupcije u Pekingu.

Guo je imao bliske odnose s Trumpovim savjetnikom Steveom Bannonom i zajedno su osnovali dvije neprofitne organizacije, Fondaciju za vladavinu prava i Društvo za vladavinu prava.

Tužitelji navode da je Guo koristio te neprofitne organizacije da privuče sljedbenike koji su vjerovali u mnoge njegove ideje, uključujući teoriju da je COVID-19 vjerojatno napravljen u kineskoj laboratoriji.

Guov odvjetnik je odbio da komentira ove navode, dok Bannon nije optužen u ovom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close