Fup uhitio pet osoba

Oteli Pakistanca i tražili mu 15.000€ za slobodu

Otmičari su tražili uplatu novca u iznosu od 15.000,00 eura u zamjenu za puštanje na slobodu.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 10. 2023. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici FUP-a su u Bihaću uhitili pet osoba zbog sumnje da su počinili kazneno djelo otmica, saznaje portal "Avaza".

Oni se sumnjiče da su držali Pakistanca i tražili 15.000 eura kako bi ga pustili na slobodu.

Tražili su da kontaktira prijatelje u migrantskom centru Lipa kako bi dobili novac.

Akcija je izvršena u suradnji sa OSA-om.

Pet osoba iz Bihaća lišeno je slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela ''Otmica''.

Iz FUP-a su obavijestili kako su 11.10.2023. godine, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Unsko-sanskog kanotna, policijski službenici Fedralne uprave policije su na području Unsko-sanskog kantona provodili istražne radnje u cilju rasvijetljavanja i dokumentovanja krivičnog dijela ''Otmica''.

Državljanin Pakistana A.S. otet je dana 09.10.2023. godine od strane više osoba iz Bihaća, nakon čega su otmičari od dana 09.10.2023. godine do 11.10.2023. godine A.S. držali protupravno zatvorenog, ograničivši mu kretanje, te ga prisilili da putem telefona pozove svoje prijatelje, državljane Pakistana koji se nalaze u prihvatnom centru Lipa u Bihaću i druge prijatelje koji se nalaze u Bosni i Hercegovini od kojih je po naredbi otmičara tražio da izvrše uplatu novca u iznosu od 15.000,00 eura u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu.

Policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona locirali otmičare, kojom prilikom je pronađen oštećeni oteti državljanin Pakistana sa vidnim ozljedama u predijelu glave i tijela nakon čega je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću gdje je izvršen liječnički pregled, prilikom kojeg su kod istog konstatirane tjelesne ozljede.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ''Otmica''slobode je lišeno pet osoba iz Bihaća, svi državljani Bosne i Hercegovine. Osobe lišene slobode su kriminalistički obrađena, ispitani su u svojstvu osumnjičenih osoba, oduzeti su im mobilni telefoni i kartice, izvršeni su pretresi prostorija u kojim su nastanjeni i koje koriste.

Osumnjičene osobe će biti predane na dalje nadležno postupanje Županijskom tužiteljstvu Unsko-sanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, priopćio je FUP.

 

Kopirati
Drag cursor here to close