Traže garanciju

Osumnjičenog za ubojstvo sarajevskih policajaca Njemačka pristala ranije izručiti ali pod određenim uvjetima

U aktu se traži da se omogući da konzularni službenici Njemačke u BiH mogu bilo kojem trenutku obaviti kontakt s njim.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 06. 2022. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo BiH u Berlinu uputilo je 17. svibnja Ministarstvu za vanjske poslove BiH akt u kome ih obavještava da je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke dostavilo verbalnu notu da su nadležni organi Njemačke suglasni da se Sava Marinković, koji je u BiH osumnjičen za ubojstvo sarajevskih policajaca može izručiti, ali da mora biti smješten u pritvorsku jedinicu koja ispunjava uvjete EU o Konvenciji o zaštiti ljudskih prava.

U aktu se traži da se omogući da konzularni službenici Njemačke u BiH mogu bilo kojem trenutku obaviti kontakt s njim.

Marinković se, podsjećamo, nalazi na izdržavanje zatvorske kazne u Munchenu, ali je Njemačka po zahtjevu BiH i međunarodnoj potjernici odlučila pustiti ga ranije, kako bi se mogao isporučiti pravosudnim organima BiH. On je na izdržavanju kazne za promet narkoticima trebao ostati na do kraja 2023. godine.

O svemu je MVP BiH obavijestilo i Ministarstvo pravde BiH s obzirom na nadležnost suda u Sarajevu i preferiraju da Marinković bude smješten u KPZ Sarajevo, koje ispunjava sve ove uvjete, uzimajući u obzir složenost djela.

Također, zatraženo je da se KPZ Sarajevo očituje o tome.

Dolaskom Marinkovića u Sarajevo nakon skoro četiri godine, trebala bi se staviti konačno točka na mučki događaj koji je potresao cijelu državu.

Bez Save Marinkovića teško je provjeriti iskaz Aleksandra Macana, koji je tužiteljima rekao da je Sava pucao u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Istražitelji i tužitelji već mjesecima provjeravaju ove navode s ciljem da se rasvijetli događaj i konačno podigne optužnica.

Otežavajuća okolnost je što trećeosumnjičeni Marko Trifković Žižan, koji je u pritvoru, ne surađuje i šuti, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close