Sloboda

Osuđeni u Hrvatskoj zatvor će platiti u BiH

Opačak je za nekoliko hrvatskih portala izjavio kako nije istina da je pobjegao u susjednu državu već da se tamo nalazi na oporavku nakon operacije tumora.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 02. 2024. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski portal Telegram objavio je, pozivajući se na više neovisnih izvora, kako odbjegli, osuđeni slavonski poduzetnik Tomislav Opačak ne namjerava otići u zatvor na pet mjeseci.

Umjesto toga, tvrdi portal, tražit će da kaznu, koja mu je dosuđena u Hrvatskoj, odsluži u Bosni i Hercegovini, ali tako da umjesto zatvora – plati kaznu.

100 KM po danu

Naime, Opačak je i državljanin Bosne i Hercegovine pa mu kazneni zakon BiH omogućava da je, ukoliko se radi o kazni zatvora do jedne godine, zamijeni za novčanu.

''Prema kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine dan zatvora može se zamijeniti za 100 KM, stoga će Opačak za tu beneficiju morati platiti oko 15.000 KM, odnosno 7600 eura'', piše Telegram navodeći kako je i Misija OSCE-a u BiH lani za tu prasku zaključila da ''može stvoriti percepciju da počinitelji nisu pravedno kažnjeni za svoja djela''.

Telegram navodi kako je Opačak pobjegao u BiH nakon što je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela iznude i prijetnje prema radniku u njegovoj tvrtki Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda. U tih osam mjeseci ubraja mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Remetincu u kojem je bio lani od srpnja do listopada pa zato mora odslužiti još svega pet mjeseci.

Portal navodi i da je Opačak za nekoliko hrvatskih portala izjavio kako nije istina da je pobjegao u susjednu državu već da se tamo nalazi na oporavku nakon operacije tumora.

Rehabilitacija

''Podnio sam zahtjev za odgodu i čekam odgovor slavonskobrodskog suda. Trenutno sam na rehabilitaciji, čim budem fizički spreman javit ću se u zatvor'', izjavio je.

Županijski sud u Slavonskom Brodu nam je pak potvrdio da od Opačka nisu zaprimili nikakvu molbu za odgodom izvršenja kazne.

''Budući da je obavijest o tome da se mora javiti u kaznionicu u Požegi s oglasne ploča suda skinuta još 2. siječnja, očito je da je Opačak govorio neistinu. Neslužbeno doznajemo kako je za njega još jučer napisana tjeralica iako još nije službeno objavljena'', navodi Telegram.

Portal dodaje i kako je njegova tvrdnja da se u BiH rehabilitira upitna.

''Prema informacijama koje je dobio Telegram Opačak je u KBC-u Zagreb u Klinici za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, operiran lani u prosincu zbog dobroćudnog tumora slinovnice. Kako piše na službenim stranicama klinika koje obavljaju taj zahvat, on se obično izvodi pod općom anestezijom i zahtijeva svega nekoliko dana oporavka'', navodi Telegram.

Kopirati
Drag cursor here to close