premijer BiH

Osude napada u Zvorniku: Ovaj bezumni čin predstavlja izravni napad na BiH

Vijesti / Crna Kronika | 28. 04. 2015. u 07:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić oštro osuđuje jučerašnji napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, pri čemu je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena.

„Prije svega, uime Vlade Federacije BiH i u svoje osobno, izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji ubijenog policajca Dragana Đurića, a njegovim ranjenim kolegama Stevi Milovanoviću i Željku Gajiću želim brz i uspješan oporavak. Ovaj bezumni čin predstavlja i izravni napad na Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, bez obzira na nacionalnost, vjeru i politička uvjerenja.

Bitka će se nastaviti

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u utorak u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za javnost kako najoštrije osuđuje napad u Zvorniku koji je okvalificirao kao teroristički čin te je istodobno upozorio kako opasnost još prijeti te kako BiH mora dobiti "bitku protiv terorizma".

"To je bio teroristički čin koji je izveden podlo i brutalno i to nije bio običan incident koji se može zaboraviti danas ili sutra", kazao je Crnadak u Sarajevu, ističući kako posljedice mogu biti opasne i dugoročne.

"To je bio napad na budućnost svih nas koji živimo ovdje", kazao je Crnadak.

"Mjerit će nas po tome kako ćemo reagirati i zato je reakcija tijela vlasti od ključnog značenja", kazao je Crnadak dodajući kako je napad u Zvorniku ujedno pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa nakon što je Europska unija odobrila stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH (SSP).

"Vjerojatno nas čeka još izazova i vjerojatno će se ova bitka nastaviti", kazao je Crnadak dodajući kako je sada ključno pitanje "hoće li pobijediti narod ili teroristi".

Nerazumni postupci

Rijaset Islamske zajednice u BiH priopćio je da najoštrije osuđuje kriminalni zločinački čin napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, ubojstvo i ranjavanje policajaca i izražava puno suosjećanje s obiteljima žrtava ovog napada u njihovoj boli i žalosti.

''Ovaj brutalni napad na institucije države, također obvezuje da se još odlučnije rasvjetljavaju uzroci ovakvih postupaka, liječe duboke ratne traume, otklanjaju uzroci diskriminacije i beznađa, nezaposlenosti i marginalizacije posebno povratničkih zajednica'', navedeno je u priopćenju u kojem se navodi kako je činjenica da su na području Zvornika počinjeni veliki ratni zločini, a povratnička populacija nerijetko bila suočena s brojnim diskriminirajućim postupcima što se ne smije ni u kom slučaju koristiti za nove zločine i izazivanje nemira.

''Takvi pojedinci svojim nerazumnim postupcima nanose nesagledivu štetu, prije svega, svome narodu, ali i cijelom društvu'' , navedeno je.

Suzdržati se od zapaljive i nekorisne retorike

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je ponovio oštru osudu sinoćnjeg napada te pozvao nadležne organe, odgovorne sigurnosne agencije i pravosudne institucije da surađuju u provođenju brze i temeljite istrage.

''Svi se trebaju suzdržati od politizacije ovako ozbiljnog događaja i da puste institucije da neometano rade. Ovo nije vrijeme za podjele, nego je vrijeme da se institucije i građani u BiH udruže i zajedno bore protiv ozbiljnih izazova s kojima su suočeni, kao što su posljedice ovog bezumnog napada u Zvorniku'', ističe Inzko.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozvalo je nadležne policijske i pravosudne organe na svim razinama da u međusobnoj suradnji i koordinaciji hitno provedu detaljnu istragu s ciljem potpunog rasvjetljavanja i utvrđivanja svih okolnosti počinjenog kaznenog djela, uključujući motive napada kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili suučesnika u izvršenju.

Predsjedništvo je stava da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH pozvalo je sve agencija nadležne za provođenje zakona da provedu detaljnu i profesionalnu istragu u vezi s ovim napadom te da je od iznimnog značaja da se ova situacija ne politizira i da se svi politički lideri suzdrže od zapaljive i nekorisne retorike.

Scenariji koje netko priželjkuje 

Također, ovo je pokazatelj da sve institucije na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno sigurnosne strukture, moraju djelovati koordinirano i krajnje profesionalno, kako bi bilo spriječeno ponavljanje ovakvih nemilih događanja“, kaže se u priopćenju premijera FBiH Fadila Novalića, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

I Socijaldemokratska partija BiH najoštrije je osudila gnusan teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Kako je priopćeno iz te stranke nema sumnje da je to bio izravan napad na državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene ustanove i institucije, te svakog građanina ove zemlje.

''Od istražnih i organa gonjenja očekujemo da što prije otkriju eventualne nalogodavce i tko zapravo stoji iza ovog terorističkog čina. Obitelji poginulog policajca upućujemo izraze najiskrenije sućuti- izjavio je član Predsjedništva SDP-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić.

Pozvao je također građane da ostanu mirni na bilo koju vrstu provokacija.

''Integrativni faktori u našoj zemlji su uvijek bili jači od dezintegrativnih i svi zajedno nećemo dozvoliti scenarije koje netko očigledno priželjkuje'', istaknuo je Mašić.

Džaferović osuđuje napad

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najoštrije osuđuje teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku i zahtijeva od agencija za provođenje zakona da se što prije utvrde motiv kao i sve druge okolnosti ovog napada.

Džaferović u saopćenju izdanom povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, navodi da je napad na policijsku stanicu, napad na državu.

''U ovom slučaju to je i napad na suživot naroda u Bosni i Hercegovini. Pozivam građane Zvornika i cijele BiH na suzdržanost i međusobno razumijevanje, kao i da pruže pomoć agencijama za provođenje zakona u obavljanja njihovog posla'', navodi Džaferović.

On zahtjeva od svih institucija BiH da poduzmu sve zakonske mjere kako se ovakvi i slični slučajevi u budućnosti ne bi događali.

MUPRS-a daje umirujući ton

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić izjavio je da najoštrije osuđuje brutalni napad na policijsku stanicu u Zvorniku te očekuje da policijske strukture, zajedno s tužiteljstvom i sudovima, utvrde stvarne motive i okolnosti koje su dovele do tog napada.

''Bošnjacima u entitetu RS treba mir i stabilnost. Svaki ovakav postupak otežava ionako težak položaj Bošnjaka u ovom entitetu na koji svakodnevno ukazujemo'', rekao je Salkić. On je naveo da su postupci MUPRS-a, u ovom trenutku, ohrabrujući i daju umirujući ton u ovoj, kazao je, teškoj situaciji.

''Svi zajedno moramo doprinijeti da se ovakve situacije ne ponove u budućnosti i da zajedno jačamo mir i stabilnost, jer je to jedinstveni interes svih građana u BiH'', rekao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić .

Kopirati
Drag cursor here to close