Priopćenje za javnost

Osmanović: Nitko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika

''Nitko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika, jer Ustav Bosne i Hercegovine garantira slobodno izražavanje vjerskih osjećaja'', navodi u priopćenju za javnost Adil Osmanović potpredsjednik SDA BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 02. 2022. u 11:30 N1BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Obilježavanje slamanja ofanzive Vojske Republike Srpske na Hasinom brdu u veljači 1994. godine, koja je trebala biti uvod u zauzimanje Bihaća, predstavlja legalan i normalan postupak, koji ne može biti inkriminiran. Neka institucije rade svoj posao, ali prijava koju su podnijeli iz RS je besmislena i predstavlja samo gubljenje vremena", navodi u priopćenju za javnost Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

''Nitko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika, jer Ustav Bosne i Hercegovine garantira slobodno izražavanje vjerskih osjećaja. Po presudama međunarodnih sudova, kao i relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Vijeća sigurnosti, Armija RBiH je proglašena jedinom legalnom vojnom snagom koja je branila državu Bosnu i Hercegovinu od agresije'', kazao je Osmanović, te dodao:

''Pripadnici Armije RBiH nisu osuđeni za genocid, istrebljenje, progon i ni za jedan zločin protiv čovječnosti koji je, po međunarodnom pravu, definiran kao zločin počinjen u okviru sustavnog ili rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo''.

S druge strane, navodi u priopćenju Osmanović, pripadnici drugih vojnih formacija su pred međunarodnim i domaćim sudovima osuđeni za brojne zločine protiv čovječnosti uključujući progon i istrebljenje, a na koncu i za genocid u Srebrenici.

''Pripadnici Armije RBiH nemaju čega da se stide, niti čega da se plaše. S druge strane, očigledno je da oni kojima smeta obilježavanje godišnjice odbrane Krajine – imaju namjere slične onima čija je ofanziva slomljena na Hasinom brdu'', zaključuje Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close