Teslić

Osam učenika ozlijeđeno zbog TikTok izazova

Vijesti / Crna Kronika | 11. 04. 2023. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Ilustracija

Osam učenika osmog razreda ozlijedilo se u jednom od izazova sa TikToka "krvavi novac", kada se između prstiju šaka stavljaju kovanice da bi se vidjelo tko će duže da izdrži pritisak.

Svi na društvenim mrežama 

"Učenici su, u skladu s postupcima, upućeni na savjetodavni rad s pedagogom, odnosno s disciplinskom odgovornošću koji takav prekršaj nosi, ali cilj nije samo kazna za te učenike već da shvate što je za njih ispravno, a što pogrešno", kazao je ravnatelj Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Stanara Aleksandar Ristić, prenosi Srna.

On je upozorio da se fizičko nasilje preselilo na Internet i društvene mreže, takozvano cyber nasilje i da je multisektorski tim ove škole sproveo istraživanje i utvrdio da je 76 posto učenika u predmetnoj nastavi koji imaju društvenu mrežu TikTok sudjelovalo u jednom od izazova.

Pročitajte još

Kada je riječ o preventivnim aktivnostima, on je ukazao na različita predavanja organizirana u suradnji s Centrom za socijalni rad i MUP-om Republike Srpske, kao i osnivanje školske televizije koja promovira istinske vrijednosti, učenička postignuća i zdrave navike.

Ristić je upozorio da je istraživanje ukazalo i da više od 90 posto učenika koristi platformu YouTube koja nije namijenjena djeci.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je da je sigurnost i prevencija nasilja u školama potreba s obzirom na sve prisutniju pojavu vršnjačkog nasilja na koje treba pronaći adekvatan i stručan odgovor.

Protokoli 

Stojičić je navela da resorno ministarstvo već ima potpisane protokole prema kojima se postupa kada se dogodi slučaj vršnjačkog nasilja.

"Kada je riječ o prevenciji, oslanjamo se na struku, prije svega na onu koja djeluje u školama i na Republički pedagoški zavod i Inspektorat", izjavila je Stojičić novinarima u Tesliću gdje je prisustvovala zatvaranju 14. Škole pedagoga i direktora osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Ona je ukazala i na značaj obrazovanja nastavnog osoblja kako bi na vrijeme prepoznali taj vid nasilja, da ne bi eskalirao i pretvorio se u nešto neželjeno.

"Cilj nam je, prije svega, da razvijamo obrazovni sustav jer samo ako to dobro uradimo onda će i obrazovni proces u školama biti na zadovoljstvo nastavnika, profesora i učenika", rekla je Stojičić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je situacija u Srpskoj po pitanju vršnjačkog nasilja kao i u zemljama regije s tim što postoji problem u definiranju koji oblici nasilja se mogu podvesti pod vršnjačko, zbog čega su na ovom seminaru angažirani i predavači iz oblasti sigurnosti.

"Vršnjačko nasilje nije gledanje poprijeko, povlačenje za kosu, gurkanje, a najviše toga ima", napomenuo je Damjanović.

Prevencija vršnjačkog nasilja 

On kaže da je u posljednje dvije godine uočen trend blagog povećanja broja slučajeva ovog nasilja zbog čega je, s Društvom psihologa Srpske, provedeno istraživanje kojim je utvrđen utjecaj izolacije tijekom epidemije koronavirusa na ponašanje djece koja su izgubila naviku druženja i međusobnog pomaganja.

Damjanović je ukazao na to da institucije u Republici Srpskoj imaju protokole ponašanja kada je riječ o vršnjačkom nasilju koji se primjenjuju tek kada se ono i dogodi te istaknuo da je cilj prevencija pojavnih oblika i prepoznavanje djece sklone ekscesima.

Direktor Društva pedagoga Republike Srpske Drago Branković ukazao je na osam modela prevencije vršnjačkog nasilja u školama i sigurnosti koji su tijekom dvodnevnog seminara predstavljeni direktorima i pedagozima, a riječ je o primarnoj prevenciji koja obuhvata sve učenike, nastavnike i zaposlene u školama.

Sekundarna prevencija, napominje on, obuhvaća samo učenike koji su skloni nasilju ili su imali nasilničko ponašanje, dok tercijarna podrazumijeva individualni rad s nasilnicima i žrtvama nasilja.

"Posebno su problematični oni koji promatraju što se događa, a istraživanja pokazuju da ti promatrači poslije toga postaju žrtve te da vrlo često žrtve nasilja postaju nasilnici", rekao je Branković.

Četrnaestu školu pedagoga i direktora osnovnih škola i predškolskih ustanova organizirali su Republički pedagoški zavod i Društvo pedagoga Republike Srpske o temi "Prevencija vršnjačkog nasilja u školama i sigurnost u predškolskim ustanovama i osnovnim školama".

Kopirati
Drag cursor here to close