Široki Brijeg

Optužnica protiv Solda za poreznu utaju od prije deset godina

Vijesti / Crna Kronika | 30. 09. 2015. u 08:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Slavice Soldo, rođene 29.03.1972. godine u mjestu Mokro, Široki Brijeg, nastanjene u Širokom Brijegu, državljanke BiH, Vinka Solde, zv. ''Panta'', rođenog 16.09.1969. godine u mjestu Crne Lokve, nastanjenog u Širokom Brijegu, državljanina BiH za poreznu utaju.

Optuženi se terete da su tijekom 2004. i 2005. godine preko tvrtke - pravnog lica ''POLJO KUĆA'' d.o.o. Široki Brijeg čiji je vlasnik i odgovorna osoba Soldo Slavica, a osoba ovlaštena za raspolaganje novčanim sredstvima Vinko Soldo, u trgovini vršili nezakonito poslovanje, pri čemu su propustili da vode poslovne knjige u skladu sa zakonom.

Optuženi se terete da su od više pravnih osoba-dobavljača vršili nabavku razne robe, a zatim je prodavali za gotovinu, dok su obračun i uplatu poreza na promet vršili za neznatan dio novca.

U optužnici se navodi kako su tijekom 2004. godine od više dobavljača nabavili robu izbjegavajući platiti porez na promet, kao i uvezli merkantilnu pšenicu i pšenične mekinje na što također nisu platili porez na uvoz, te su ukupno izbjegli plaćanje poreza u iznosu od 321.409,68 KM, dok su tijekom 2005. godine izbjegli plaćanje poreza na promet ukupno 287.732,20 KM.

Optuženi se terete da su počinili produženo krivično djelo porezne utaje.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close