Tuzla

Optužnica protiv liječnice zbog smrti djevojčice

Tužiteljstvo navodi da je liječnica bila svjesna da može doći do određenih posljedica, ali da je olako smatrala da do istih neće doći…
Vijesti / Crna Kronika | 06. 09. 2022. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona protiv Melihe Zahirović Suljić  zbog postojanja osnovane sumnje da je kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla počinila krivično djelo teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje.

kako je navedeno iz tuzlanskog tužiteljstva, optužnica se odnosi na događaje koji se vezuju za nesavjesno liječenje koje je uzrokovalo smrt petnaestogodišnje maloljetnice M.Dž iz Gračanice u kolovozu 2020. godine u UKC-u Tuzla.

''Zahirović-Suljić se optužnicom tereti da je u od 10. srpnja do 8. kolovoza 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica s nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba  hospitalizirati isključivo u ovoj Klinici. Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njezine smrti'', navedeno je iz Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli.

Dodaje se kako je, ''kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehata (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do istih neće doći), je primijenila očito neprikladan način liječenja pa time prouzrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja uslijed čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice''.

Istragu u ovom predmetu je proveo tim tužitelja i istražitelja MUP-a TK, te su, između ostalih prikupljenih dokaza, urađena i  relevantna medicinska vještačenja.

Kopirati
Drag cursor here to close