Kamp Blažuj

VIDEO | Detalji sinoćnjeg napada: 2000 migranata sukobilo se zbog poslanika Muhameda

Prilikom incidenta u kampu Blažuj lakše su ozlijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracijskog centra.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 01. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Oko 2.000 migranata sudjelovalo je u sinoćnjem incidentu u Blažuju

Oko 2.000 migranata sudjelovalo je u sinoćnjem incidentu u Blažuju, rekao je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Prilikom incidenta lakše su ozlijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracijskog centra. Također, oštećeno je više motornih vozila vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema", navode iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izjavio je u četvrtak da je tijekom sukoba u migrantskom kampu u Blažuju pričinjena velika materijalna šteta na vozilima kantonalne Uprave policije MUP-a jer je oštećeno 20 vozila i šest automobila koje koristi Međunarodna organizacija za migracije i agencije za sigurnost.

Kako je priopćeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, nakon prijave službenika privremenog imigracijskog centra Blažuj da je jučer oko 20 sati došlo do okupljanja više osoba koje borave u centru i međusobne tučnjave na mjestu događaja je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

O svemu je obaviješten dežurni tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Video: Pogledajte napad u Blažuju: Migranti uz tekbire napali kamenjem policiju

Nastavlja se dalji rad na utvrđivanju svih okolnosti, u cilju rasvjetljavanja i dokumentiranja kaznenih djela nasilničko ponašanje, laka tjelesna ozljeda, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krađa i oštećenje tuđe stvari, prenose Nezavisne.

Kako je za N1 izjavio jedan od migranta do sukoba je došlo zbog poslanika Muhameda.

“Do sukoba je došlo kada je jedan Iranac uvrijedio poslanika Muhameda”, tvrdi Hasan iz Bangladeša.

“Može se reći da je ovo sukob između šita i sunita”, tvrdi on.

Inače, prihvatni centar Blažuj je najveći u BiH i u njemu je smješteno više od 3.000 migranata. Kamp osiguravaju pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i osiguranje iz privatnih agencija koje angažira IOM.

Kopirati
Drag cursor here to close