Krijumčarenje

Oduzet duhan i razna roba u vrijednosti 240.000 KM

Izdano je 9 prekršajnih naloga u iznosu od 6.600,00 KM, te će biti sačinjena 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda. Ukupna vrijednost oduzete robe je 40.000,00 KM.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 12. 2021. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, na području GP Orašje, Brčko Distrikta i Grada Tuzle oduzeli su duhan, duhanske proizvode i raznu robu ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 240.000 KM.

Sužbenici Uprave za neizravno oporezivanje, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, na osnovu operativnog rada i pojačanih operativnih taktičkih mjera na GP Orašje izvršili su kontrolu putničkih motornih vozila. Uz uporabu specijalističke opreme prilikom detaljnog pregleda putničkih motornih vozila pronašli su neprijavljenu robu kod 3 fizička lica (razna tehnička oprema), te je ista privremeno oduzeta.

Prilikom vršenja pojačanih aktivnosti na poštivanju zakonskih propisa izvršene su provjere prometa akciznih proizvoda na području Brčko Distrikta. Tom prilikom vršeći kontrolu kod 8 osoba pronađeni su akcizni proizvodi, a radilo se o 1280 paklica cigareta i 92 kg sitno rezanog duhana, 821 paklica ručno motanih cigareta koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način, niti je za iste posjedovana zakonom propisana dokumentacija.

Izdano je 9 prekršajnih naloga u iznosu od 6.600,00 KM, te će biti sačinjena 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda. Ukupna vrijednost oduzete robe je 40.000,00 KM.

Na osnovu operativnih saznanja dobijenih putem kontakt točke za razmjenu informacija sa Republikom Hrvatskom te prema instrukcijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a po nalogu Suda Bosne i Hercegovine uz asistenciju službenika MUP-a TK izvršen je pretres dva skladišna prostora na području Grada Tuzla. Tom prilikom su pronađene i privremeno oduzete 24 tone robe ukupne vrijednosti cca 200.000,00 KM.

Protiv osumnjičenih osoba Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine će biti podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje u počinjeno kazneno djelo Carinska prijevara iz člana 216. stav 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, priopćila je Uprava za neizravno oporezivanje BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close