Meso

Odgođeno suđenje Jerki Ivankoviću Lijanoviću

Vijesti / Crna Kronika | 11. 10. 2016. u 08:18 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud odgodio je početak suđenja Jerki Ivankoviću-Lijanoviću i devetero drugih optuženih za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, dok se ne dostave imena pravnih zastupnika firmi koje obuhvaća optužnica.

Sud BiH je Obranama dao rok od tri dana da dostave imena pravnih zastupnika.

Jerko Ivanković–Lijanović koji je zastupao firmu “Lijanovići” je rekao kako u ovoj pravnoj firmi nema uposlenih, a optuženi Milorad Bahilj da firma “Mi-MO” više ne postoji, nakon čega je Sud BiH Obranama naložio da o tome dostave dokaze.

Optužnica Jerku, Slavu i Jozu Ivanković-Lijanovića, Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željku Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka tereti da su kao grupa za organizirani kriminal izbjegli platiti porez u iznosu od oko 200.000 konvertibilnih maraka.

Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović, kao i Čolak su optuženi za pranje novca, dok su Bahilj, Slišković, Mikulić, Kvesić, Šakota i Galić za neplaćanje poreza.

Pored njih, Državno tužiteljstvo tereti firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” za neplaćanje poreza u periodu od 2007. do 2012. godine.

Suđenje bi trebalo početi za sedam dana, 18. listopada.

Prema optužnici Tužiteljstva, devet optuženih i pet pravnih subjekata "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg, "Mi-Mo" d.o.o. Mostar, "Farmer" d.o.o. Široki Brijeg, "Farmko" d.o.o Široki Brijeg, "Optimum" d.o.o. Široki Brijeg terete se da su nezakonito stekli vršeći ove radnje 13, 5 miljuna KM, a za koji iznos su oštetili proračun BiH.

Osim Jerke na optuženičkoj klupi danas su se našli još i njegova braća Slavo i Jozo, Milorad Bahilj, bivši ministar u Vladi FBiH, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Mirjana Šakota, Mirko Galić i Miroslav Čolak.

Nastavak suđenja zakazan je18. listopad jer kako je obrazložila predsjedavajuća Sudskog vijeća sutkinja Amela Huskić nisu se stekli svi uvjeti za normalno odvijanje suđenja zbog činjenice da su već optužene osobe prijavljene kao zastupnici pravnih subjekata koji se nalaze u optužnici.

Ovo je već drugo suđenje Jerki Ivankoviću Lijanoviću u Sudu BiH za organizirani kriminal. Naime, suđeno mu je i 2005. godine u Sudu BiH, a trenutno mu se sudi i u Kantonalnom sudu u Tuzli zbog malverzacija prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja.

Kopirati
Drag cursor here to close