Igra mačke i miša

Od početka godine više od 4.800 pokušaja nezakonitog prelaska granice

Migranti su do sada nezakonito pokušavali preći granicu samostalno ili uz pomoć krijumčara i organiziranih kriminalnih grupa za krijumčarenje migranata.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 10. 2021. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka godine pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 4.800 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska granice, a najviše ih je bilo iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Bangladeša, kazala je Srni glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Prema njezinim riječima, na području koje pokriva Terenski ured  "Sjeveroistok – Bijeljina" za devet mjeseci evidentirano je oko 800 migranata koji su zatečeni u nezakonitom prelasku ili u pokušaju nezakonitog prelaska granice BiH.

Sve snage na terenu

Ona ističe da je, u skladu sa Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice u Uredu granične policije Bijeljina, kao ispomoć angažiran određeni broj pripadnika MUP-a Republike Srpske i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Također, Sporazumom sa policijom Brčko distrikta i Ministarstvom unutarnjih poslova Posavske županije, propisano je angažiranje pripadnika ovih policijskih agencija koje se obavlja kroz zajedničke obilaske/praćenja, a u skladu s operativnim procjenama i planovima Granične policije BiH rekla je Vican.

Prema njezinim riječima, od samog početka migrantske krize u BiH, najveći pritisak migranata evidentiran je na području djelovanja granične policije Zvornik i Višegrad.

"Granična policija BiH poduzima pojačane mjere nadzora granice radi sprječavanja nezakonitih prelazaka. Mjere obuhvaćaju i izvanredno angažiranje ljudstva, preraspoređivanje ljudstva i tehničkih kapaciteta, angažiranje policijskih službenika drugih policijskih agencija u BiH kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za istrage i zaštitu, MUP-a Republike Srpske te su skoro svi ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije BiH od početka migrantske krize raspoređeni na istočni dio granice", rekla je Vican.

Dobro razrađeni planovi

Migranti su do sada nezakonito pokušavali preći granicu samostalno ili uz pomoć krijumčara i organiziranih kriminalnih grupa za krijumčarenje migranata.

Vican kaže da su migranti dobro uvezani u komunikaciji s drugim migrantima, razmjenjuju iskustva, mape, daju upute za rute kretanja i druge informacije radi odabira najlakše rute kroz zemlje tranzita do zemalja EU.

"Migranti se obično kreću u manjim grupama te sporednim putnim komunikacijama nezakonito pokušavaju da uđu u BiH slobodnim pješačkim kretanjem preko granice, najčešće neposredno uz granične prelaze i zaobilazeći ih, prebacivanjem plovilima ili gazeći preko rijeke Drine, skrivanjem u tovarnom prostoru teretnih vozila te na druge načine", navela je za Srnu Franka Vican.

Kopirati
Drag cursor here to close