Vrhovni sud

Očuhu i majci po 40 godina zatvora za ubojstvo dječaka

Vijesti / Crna Kronika | 27. 01. 2016. u 14:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Federacije BiH izrekao je presudu kojom je potvrdio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu (KSS) od 22. srpnja 2015.godine u dijelu (točka 2. izreke) kojom su optuženi Salih Arnautović i Ena Lipa osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina za ubojstvo troipogodišnjeg Smaje Ćesira, odnosno počinjenje kaznenog djela - ubojstvo na okrutan ili podmukao način.

Radi se o očuhu i majci dječaka koji su u prvostupanjskom postupku oglašeni krivim za monstruozno zlostavljanje i ubojstvo, a kojom presudom su obuhvaćeni i baka i djed Munira i Emir Lipa, koji su nepravomoćno osuđeni za nasilje obitelji i nanošenja lakih tjelesnih ozljeda na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po dvije i pol godine.

Istovremeno, Vrhovni sud Federacije BiH je, zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, ukinuo dio presude KSS-a (u točki 1. izreke) koji se odnosi na druga kaznena djela za koja su optuženi Salih Arnautović, Ena Lipa, Emir Lipa i Munira Lipa bili oglašeni krivim, te je predmet u tom dijelu vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, saznaje Fena u Vrhovnom sudu.

Ukinutim dijelom prvostupanjske presude optuženi Salih Arnautović oglašen je krivim za kazneno djelo - zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i kazneno djelo - teška tjelesna ozljeda, dok su optuženi Ena Lipa, Emir Lipa i Munira Lipa oglašeni krivim za kaznena djela - nasilje u obitelji i laka tjelesna ozljeda, te će se o kaznenoj odgovornosti optuženih u tom pogledu odlučivati u ponovnom postupku pred prvostupanjskim sudom (KSS).

Podsjećamo, prema tužbenim navodima u ovom predmetu, dječak Smajo Ćesir je duže vrijeme bio izložen zlostavljanju, "jer liči na biološkog oca''.

Kobnog, 25. veljače 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka su pojačali glazbu na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok što je dovelo do smrti dječaka. Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubojstva imalo više od 30 lakših i više težih ozljeda.

Kopirati
Drag cursor here to close