Obustavljaju se sudski postupci protiv aktivista
Pravda za Davida

Obustavljaju se sudski postupci protiv aktivista

Vijesti / Crna Kronika | 17. 09. 2020. u 13:22 Bljesak.info / BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred sudovima u Banjaluci obustavljena su dva postupka protiv većeg broja građana za koje je banjalučka policija pokrenula prekršajne postupke zbog događanja iz 2018. godine, potvrdili su iz grupe “Pravda za Davida” nakon što su dobili rješenja sudova.

Policija je ranije zatražila pokretanje prekršajnih postupaka protiv dvadesetak aktivista grupe “Pravda za Davida”. Osnovni a kasnije i Okružni sud su obustavili sve postupke i službeno oglasili da je policija odustala od gonjenja. U grupi “Pravda za Davida” najavljuju tužbe, a organizacije koje se bave ljudskim pravima napominju na konstantno kršenje ljudskih prava pojedinih građana i izostanak odgovornosti zbog toga.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske odnosno banjalučka Policijska uprava Policijska stanica Centar odustali su, kako je službeno obrazloženo iz Osnovnog suda, od daljeg prekršajnog gonjenja osoba koje su uhićene 30. prosinca 2018. godine, kada je policija u Banjaluci prekinula okupljanje građana koji su prosvjedovali zbog ubojstva Davida Dragičevića i izostanka bilo kakvih rezultata istrage.

Zahtjev nepotpun

Banjalučka policija je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 16 osoba banjalučkom Osnovnom sudu podnijela 22. siječnja 2019. godine. Sud je smatrao da je zahtjev nepotpun i od policije je zatraženo da dopuni prijavu, što policija nije uradila u zakonski predviđenom roku. Zbog toga je Osnovni sud obustavio proces, piše u odluci suda koju je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) na uvid ustupio Ozren Perduv iz grupe “Pravda za Davida”.

''Uvidom u zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv okrivljenih, sud je utvrdio da zahtjev ne sadrži činjenični opis radnji okrivljenih iz kojih proizilazi pravno obilježje prekršaja, te je dana 14.02.2020. godine uputio podnositelju zahtjeva poziv da dopuni zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka'', piše u rješenju Osnovnog suda Banjaluka iz ožujka ove godine.

Na ovakvu odluku prvostupanjskog organa Policijska uprava Banjaluka žalila se banjalučkom Okružnom sudu, koji je 11. kolovoza ove godine potvrdio rješenje Osnovnog suda, čime je postupak konačno obustavljen.

Isto se dogodilo i kod drugog velikog postupka koji je vođen zbog okupljanja aktivista iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” ispred Policijske uprave Banjaluka u rujnu 2018. godine. Policija je u tom slučaju podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 27 osoba, ali je Osnovni sud zahtijevao dopunu prijave što u policiji nisu dostavili u zakonom predviđenom roku.

“Kako je podnositelj zahtjeva izvršio dopunu zahtjeva nakon proteka roka od 15 dana koji mu je dat u nalogu suda, sud je u skladu sa Zakonom o prekršajima RS, kojim je propisano da će se u slučaju da podnositelj zahtjeva ne otkloni nedostatke u određenom roku, smatrati da je odustao od zahtjeva i takav zahtjev će se odbaciti, donio odluku kao u dispozitivu rješenja”, piše u rješenju banjalučkog Osnovnog suda u koji je uvid imao BIRN BiH.

Rješenje kojim se odbacuje pokretanje postupka sud je donio 12. ožujka ove godine, na što se Policijska uprava Banjaluka žalila Okružnom sudu. Okružni sud je i u ovom slučaju samo potvrdio rješenje Osnovnog suda čime je i ovaj veliki proces obustavljen.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Policijske uprave Banjaluka nisu odgovorili na zahtjev BIRN-a BiH za komentar na okolnosti pod kojima je došlo do obustavljanja sudskih procesa u dva slučaja s većim brojem prijavljenih.

Sudovi ne potvrđuju navode policije

U grupi “Pravda za Davida” odluke suda smatraju još jednim pokazateljem da je, prije svega, lišavanje slobode na Trgu Krajine u prosincu 2018. godine bilo bez potrebe i zakonskog uporišta. Podsjećaju da su oni zbog svega podnijeli krivične prijave protiv određenog broja policajaca, ali najavljuju i tužbe protiv Ministarstva i policije za nadoknadu nematerijalne štete.

''Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv devet policijskih službenika Policijske stanice Banjaluka Centar zbog protupravnog uhićenja 30. prosinca 2018. godine i sada ćemo je dopuniti odlukama Osnovnog i Okružnog suda”, kaže Ozren Perduv iz grupe “Pravda za Davida”.

On napominje da je krivična prijava predana u siječnju ove godine i da na nju iz tužiteljstva još nema nikakvog odgovora.

''Mi sada tražimo i očekujemo od policije da objasni građanima Banjaluke kako je moguće da su obustavljeni svi postupci protiv ljudi koje su lovili kao zvijeri i za koje su tvrdili da su kriminalci koji ugrožavaju Republiku Srpsku i ruše grad. Kako je moguće da odustanu od gonjenja takvih ljudi?'', navodi Perduv.

Otac Davida Dragičevića Davor jedan je od onih protiv kojih je policija predala zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i zbog događanja na trgu 30. prosinca 2018. godine i zbog okupljanja ispred Policijske uprave Banjaluka u rujnu iste godine. Kaže da odustajanje od oba procesa predstavlja priznanje i poraz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

''Do sada je sve i jedan njihov prekršajni nalog protiv pripadnika PzD [Pravda za Davida] pao na sudu a tako će biti i ubuduće. Grupa PzD će povući određene pravne poteze protiv pripadnika MUP-a Republike Srpske zbog diskriminacije i zlostavljanja od strane istih'', govori Dragičević.

On napominje da će čitav proces biti završen tek onda kada budu procesuirane ubojice njegovog sina.

MUP bez dokaza

U banjalučkom Centru za ljudska prava za BIRN BiH ističu da je odustajanje od gonjenja jasan pokazatelj da MUP RS-a nije imao dovoljno dokaza kojima bi potkrijepio tvrdnje da su građani koji su lišeni slobode kršili zakon. Da je drugačije, tvrdi Dejan Lučka iz Centra za ljudska prava, ti dokazi bi sudu bili ekspresno dostavljeni. Ovako se, kaže Lučka, MUP pokušava izvući od ''nelegalnih radnji svojih pripadnika'', dok troškovi postupaka padaju na teret proračuna odnosno građana Republike Srpske.

“Do sada nitko od policajaca nije odgovarao za ono što se već mjesecima i godinama radi ljudima iz grupe ‘Pravda za Davida’. Ni unutarnja kontrola u MUP-u, ni institucije za zaštitu ljudskih prava, ni drugi organi vlasti nisu ozbiljno uzimali u obzir pritužbe i žalbe na policijsko postupanje. Ovakve radnje različitih organa su davno prestale da se graniče s logikom i postale su eklatantno kršenje zakona, policijskih ovlaštenja i etike, kao i međunarodnih standarda ljudskih prava kroz diskriminaciju prema točno određenim građanima”, kaže Lučka i dodaje kako su jedina nada za građane ostali sudovi “koji i potvrđuju, u sada već više desetina slučajeva, da prekršajni nalozi nisu imali nikakvu podlogu”.

“Pravo pitanje je tko će tim ljudima nad kojima se sprovodi represija, koji se zastrašuju i kojima se krše ljudska prava, koji su bili označeni kao rušitelji svog grada i izdajnici Republike Srpske, istinski nadoknaditi sve ono što su doživljavali i što skoro svakodnevno doživljavaju sve ovo vrijeme”, navodi Lučka.

Prema podacima grupe “Pravda za Davida”, do sada je na Osnovnom sudu oboreno više od četrdeset prekršajnih prijava koje su policajci pod izgovorom neprijavljenog okupljanja ili kršenja Zakona o javnom redu i miru napisali građanima u Banjaluci u protekle dvije godine.

Prošli tjedan banjalučka policija nije dozvolila organizaciju okupljanja i šetnje povodom 900 dana od prvog okupljanja građana na Trgu Krajine u Banjaluci. Jedno od obrazloženja policije bilo je i da pojedinci koji su predloženi kao redari na tom skupu imaju prekršajne prijave.

David Dragičević nestao je 18. ožujka 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci 24. ožujka. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije banjalučko Okružno tužiteljstvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. osoba zbog ubojstva Davida Dragičevića.

Istraga za sada nije otkrila počinitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close